Op verkenning door fort en polder

Algemeen
Fort bij Spijkerboor te verkennen tijdens zomerzondagen
Fort bij Spijkerboor te verkennen tijdens zomerzondagen (Foto: aangeleverd)

REGIO - Na de winterrust en coronamaatregelen opent Fort bij Spijkerboor in de Beemsterpolder komende zondag haar deuren weer voor bezoekers. Fort bij Spijkerboor is het grootste fort van de Stelling van Amsterdam en heeft bijzondere verhalen.

Bezoekers ontvangen bij binnenkomst de plattegrond waarmee ze het fort op eigen gelegenheid verkennen. Onderweg ontdekken ze onder welke omstandigheden zo`n honderd jaar geleden de manschappen in dit verdedigingswerk leefden. Wanneer rondleidingen ook weer mogelijk zijn is afhankelijk van versoepelingen van de coronamaatregelen. Bovenop het fort is een prachtig uitzicht over de polders, die bij oorlogsdreiging onder water konden worden gezet, wat inundatie heet.  

Het terrein op en om het fort is een bijzonder natuurgebied. Het is een paradijs voor planten en dieren. Over het buitenterrein is een wandeling door de weilanden om de fortgracht mogelijk. Het Fortcafé serveert koffie, thee en Beemster vruchtensap, koek en taart.

Alle zondagen tot 12 september tussen 11.00 en 16.00 uur. Tickets voor entree en/of rondleiding kunnen online of op het fort zelf geboekt worden. www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/fort-bij-spijkerboor