‘ik weiger de coronapas te controleren’

Algemeen
Sofie van SOEPP weigert haar gasten te controleren.
Sofie van SOEPP weigert haar gasten te controleren. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Haar berichtje op Facebook ‘Ieder zijn eigen keuze’ had binnen no time honderden likes, reacties en wordt massaal gedeeld. Sofie van restaurant SOEPP is er wel klaar mee en weigert de coronapas te controleren. “Ik ga het gewoon niet doen. Een boete? Ja, die riskeer ik. Ook bestaat het risico dat ze mijn restaurant sluiten, maar genoeg is genoeg. Mensen moeten zelf vrij zijn in hun keuzes, daarom is iedereen welkom bij ons.” 

Nadat in de persconferentie bekend werd dat de horeca de CoronaCheck-app verplicht moet controleren lopen de emoties bij de Alkmaarse horeca hoog op, maar niet iedereen is zo stellig als Sofie. Een van de ondernemers die gasten wél gaat controleren is Hans Bezembinder, eigenaar van onder meer Stadskaffe Laurens. “Natuurlijk begrijp ik de emoties. Niemand wil dit en niemand is hier blij mee. Wij gaan onze gasten wel contoleren, maar ik begrijp collega’s ook die dat weigeren. Elke ondernemer maakt hierin zijn eigen keuze. Of er streng gehandhaafd wordt, valt nog te bezien.” 

Sofie:  ”Ik ben zelf wel gevaccineerd en ik ken ook de gevolgen van corona; mijn oma is er aan overleden. Toch vind ik dit statement belangrijk; ik ga niet discrimineren en heb het gevoel dat ik in mijn recht sta, als ik dit weiger.” Alex Karten van restaurant De Twee Vrienden volgt de mening van Sofie en zal ook geen gasten controleren. “Nee, dan wordt het al een drempel als mensen alleen een kopje koffie willen drinken. Bij ons is iedereen welkom. Dit hele gedoe valt toch ook totaal niet te controleren?”

Karin Hiemstra is naast restauranteigenaar (De Fransman) ook voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Alkmaar. “Ik vind dit eigenlijk een schande, dat wij dit maar even moeten oplossen. Het wordt gewoon bij ons neergegooid. Ik run zelf een restaurant en mijn medewerkers zijn niet verplicht antwoord te geven op de vraag of zij al dan niet gevaccineerd zijn. Maar onze gasten verplichten we wél dit te melden. Ik begrijp de gevoelens van Sofie en vind het echt dapper wat ze doet, al zou ik hier niet mee uitpakken op sociale media. Ik heb goed contact met de gemeente over dit onderwerp. Zij vinden het ook lastig hoe hier mee om te gaan. Hopelijk duurt het maar een paar weken en zijn we er snel vanaf.”