Geen OPA in huidige kerncoalitie

Algemeen
Voorlopig geen OPA in de coalitie.
Voorlopig geen OPA in de coalitie. (Foto: Pixabay)

ALKMAAR - De Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) voegt zicht niet bij de huidige kerncoalitie van VVD, CDA en D66. Dat laat de partij in een persbericht weten. 

Begin deze maand klapte de coalitie met PvdA en GroenLinks. Het door deze partijen aangevraagde spoeddebat over vluchtelingenopvang was gedaan zonder overleg met coalitiepartners VVD, CDA en D66 en dat schoot deze partijen in het verkeerde keelgat. Paul Verbruggen (PvdA) en Christiaan Braak (GroenLinks) met een motie van wantrouwen naar huis gestuurd.

Raadsmeerderheid

OPA bleek in principe bereid om tot de kerncoalitie toe te treden om deze zo aan een raadsmeerderheid te helpen en zo de ontstane crisissituatie het hoofd te bieden. 

Tot aan de verkiezingen in maart 2022 zou OPA dan een wethouder leveren, maar wilde dan wel overeenstemming over een aantal inhoudelijke punten. De kerncoalitie van de drie partijen bleek de voorkeur te geven aan een gedoogconstructie, met mogelijk een vierde, onpartijdige wethouder.

Kilo

OPA noemt deze vorm ‘een kilo verantwoordelijkheid en een onsje zeggenschap’. Volgens OPA hebben de gesprekken wel in goede sfeer plaatsgevonden, maar blijft de partij actief in het voeren van oppositie.