Kwetsbare jongeren terecht bij De Pitstop

Algemeen
Saskia Meijer (begeleider) en Paul Kreemers (projectleider en jeugdbehandelaar)
Saskia Meijer (begeleider) en Paul Kreemers (projectleider en jeugdbehandelaar) ((Foto: aangeleverd))

ALKMAAR - Kwetsbare jongeren en jongvolwassenen in Alkmaar en omgeving krijgen de kans om bij jongereninloop De Pitstop van Reakt te werken aan een andere toekomst.

“Jongeren kunnen bij ons binnenlopen zonder aanmelding of intake. Ze kunnen op hun eigen tempo en voor hun eigen doelen gebruikmaken van onze betrokkenheid en breed georiënteerde deskundigheid. Dat geeft rust bij deze jongeren.” vertelt Paul Kreemers, projectleider bij Reakt.
In Alkmaar zien we dat steeds meer jongeren en jongvolwassenen met complexe problematiek vastlopen en tussen wal en schip belanden. Een kwetsbare groep met ieder een eigen verhaal en behoeften en geregeld een niet zo rooskleurig toekomstperspectief. Reakt zorgde samen met de gemeente Alkmaar en lokale ketenpartners voor een oplossing: De Pitstop. Dit is een jongereninloop, waar jongeren niet alleen een warme, veilige en gezellige plek hebben om hun dag door te komen, maar waar ze ook gestimuleerd en geholpen worden om stappen vooruit te zetten.

Slapen in auto

“Sommige jongeren slapen in hun auto en komen bij ons douchen en de was doen. Anderen wonen op zichzelf, maar raken ontregeld door bijvoorbeeld de beperkingen vanuit de coronamaatregelen en komen voor dagstructuur en sociale interactie. Er was behoefte aan een plek waar jongeren even op adem konden komen, en waar ze positief en vanuit medemenselijkheid benaderd werden. Dat werd De Pitstop. 

Momenteel is De Pitstop drie dagen per week open en er wordt hard gewerkt aan uitbreiding, vertelt Paul. “We hebben een klein team en maken dankbaar gebruik van stagiaires en vrijwilligers. Meer vrijwilligers zijn welkom, net als spullen en materialen zoals kleding, schoenen en apparatuur om muziek te beluisteren.”

Informatie via Paul Kreemers, 06 12458585