Pilot voor structurele zwerfafvalaanpak McDonald’s Westrand

Algemeen
Pilot voor structurele zwerfafvalaanpak McDonald's.
Pilot voor structurele zwerfafvalaanpak McDonald's. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het is velen een doorn in het oog; het zwerfafval rond de McDonald’s. De gemeente Alkmaar, Stadswerk072 en McDonald’s Alkmaar West starten daarom een pilot om negen maanden lang zwerfafval aan te pakken. Prullenbakken worden voorzien van slimme technologie en zonne-energie om inzichtelijk te maken hoe en op welke plekken het afval nog beter ingezameld kan worden zodat er minder op straat beland.

Er zijn er deze maand vier verschillende type afvalbakken geplaatst in de omgeving van restaurant Alkmaar West. Het betreft onder andere afvalbakken die voorzien zijn van een persfunctie om het afval plat te drukken zodat er meer in kan. Sensoren in deze afvalbakken geven een signaal aan het restaurant wanneer deze geleegd moet worden.
Melvin Pach, Franchisenemer McDonald’s restaurant Alkmaar West: “Elk stuk zwerfafval is ons een doorn in het oog en ik voel dan ook een verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan de bestrijding hiervan. Als goede buur wil ik bijdragen aan een schone omgeving.”

World Cleanup Day

Restaurant Alkmaar West heeft één fte in dienst die verantwoordelijk is voor het coördineren van de dagelijkse zwerfafval opruimrondes. Tijdens World Cleanup Day op 18 september zal McDonald’s haar gasten aanmoedigen ook een eigen opruimronde te doen met de Litterati-app. Met deze app kunnen gebruikers het geraapte afval registeren, zodat inzichtelijk wordt waar welk afval ligt. McDonald’s gebruikt deze informatie vervolgens om haar opruimrondes te optimaliseren.