Eenhoorn: ‘Mogen met zijn allen trots zijn’

Algemeen
Eenhoorn: ‘Mogen met zijn allen trots zijn’.
Eenhoorn: ‘Mogen met zijn allen trots zijn’. (Foto: Ed van de Pol)

ALKMAAR - Eindelijk was het zover. Twee jaar na het instorten van een deel van het dak werd afgelopen weekend voor AZ - PSV het sterk vernieuwde AFAS Stadion officieel heropend. AZ’s Algemeen Directeur Robert Eenhoorn blikt nog een keer terug op een intense periode van wederopbouw.

“Zaterdag 10 augustus 2019 was een heel bijzondere dag”, zegt Eenhoorn. “Ik zat in Bergen te eten met mijn familie toen er wat appjes voorbijkwamen over een ingestort dak, waarbij ik eerst nog dacht dat het een slechte grap was. Maar de grap bleek werkelijkheid te zijn. De ravage maakte direct een enorme impact.”

Roes

“Onze eerste zorg was uiteraard of er misschien toch mensen in het stadion waren op het moment dat het gebeurde. Gelukkig was dat niet het geval. Je zit eerst nog in een roes. Pas in de dagen daarna realiseer je wat er allemaal op je af gaat komen. Je beseft dat het over materiaal en geld gaat en dat dat op te lossen valt, geen idee hebbende hoe lang het gaat duren.”

Beter dan eerst

Na onderzoek bleek dat met het volledige dak actie moest worden ondernomen. “We gaan gewoon het hele dag eraf halen, hebben we toen snel gezegd. Laten we er met elkaar voor zorgen dat wat we terug brengen uiteindelijk veel beter is dan wat we eerst hadden. Ook wetende dat alle mensen die hier terug komen het gevoel moeten hebben dat het hier heel erg veilig was. We gingen toewerken naar iets nieuws.”

Voetbalcommunity

Een intensief en langdurig proces werd in gang gezet en dat deed AZ niet alleen. “Vlak nadat het gebeurde belde iemand van de KNVB, er waren clubs die hulp aanboden. Vanuit de voetbalcommunity voelden we gelijk begrip. Maar wij zijn een voetbalclub en niet gespecialiseerd in bouwen. Dat vergde dus in het begin veel lezen, schakelen, praten en een gevoel krijgen bij de totale situatie, om uiteindelijk de juiste mensen aan je te binden.”

Den Haag

Duidelijk was van meet af aan dat AZ moest uitwijken naar een ander stadion. Tot eind 2019 was het Cars Jeans Stadion in Den Haag het tijdelijke onderkomen. “Met ADO – dat vanaf het begin heel behulpzaam was – klikte het gelijk. Dat is een goede keuze geweest. Ook FC Twente en de gemeente Enschede staken hun nek voor ons uit, waardoor we daar tegen Antwerp konden spelen.”

Boys Are Back

Na elf thuisduels in Den Haag en één in Enschede volgde op 15 december de terugkeer in het AFAS Stadion. The Boys Are Back In Town, Ajax werd met 1-0 verslagen. “Een geweldige ontlading. Het affiche AZ - Ajax is natuurlijk altijd prachtig. Maar na alles wat achter de schermen gebeurd was en gezien de strijd die vooraf ging om de wedstrijd in Alkmaar te kunnen spelen, was dit een van de mooiste momenten in het stadiondossier. En dan met name dat we het met elkaar voor elkaar hebben gekregen.”

Megatruss

Hierna begon het proces van de bouw van het nieuwe dak, in samenwerking met The Stadium Consultancy. Optimale veiligheid was in alles leidend, maar ook comfort werd een belangrijke peiler. De megatruss ging bovendien het aanzicht van het stadion veranderen. Een enorme operatie. Het kostte maanden om de stalenbuizenconstructie in elkaar te zetten, daarna volgde de plaatsing.

Hijsklus

“Er lag een constructie voor de deur die meer dan zeshonderd ton weegt en met twee gigantische hijskranen naar boven werd gehesen. Dat was een dag waar we allemaal naar uitkeken. Het was ook mooi om te zien. Iedereen zijn vak en dat gold zeker hiervoor: ogenschijnlijk werd de megatruss heel gemakkelijk over het gebouw gehesen en op zijn plek gezet. Een bijzonder moment en vanaf dat punt had ik ook het gevoel: oké, nu gaat het wel lopen.”

Spannend

In de maanden die volgden werd het stadion steeds verder geperfectioneerd en op 31 juli 2021 werd tegen Real Sociedad voor het eerst weer met publiek gespeeld. “Zo’n eerste wedstrijd is toch spannend. Hoe gaat de techniek met elkaar functioneren en hoe reageert het publiek? Maar het went ook snel. Ik zag het nieuwe boek van clubfotograaf Ed van de Pol waarin hij met prachtige foto’s terugblikt op afgelopen seizoen. Ik zag foto’s van de bouw voorbijkomen en dacht: oh ja, dat zag er toen zo uit!”

Vooruit kijken

“Je rijdt hier elke dag naartoe, ziet het stadion elke dag van binnen en van buiten. Dan ga je vrij snel weer over tot de orde van de dag. Gelukkig maar, want je kunt niet te lang blijven hangen in het verleden. Uiteindelijk moeten we ook weer vooruit kijken.”

Trots

Dat neemt niet weg dat het een periode is waarop Eenhoorn met genoegen terugkijkt. “Het was uitdagend, intensief. Het ingestorte dak was de realiteit en dan moet je er gewoon met zijn allen de schouders onder zetten. Dat hebben met de hele club gedaan. De resultaten van het eerste elftal bleven bijvoorbeeld goed en dat hielp ons ook weer. De arbeid die wij hier verricht hebben en het geduld dat wij in de afgelopen twee jaar van de fans gevraagd hebben, zorgt ervoor dat we met zijn allen trots mogen zijn op de situatie zoals die nu is. Dit hebben we aardig gedaan met elkaar…”