‘Mooie opbrengst KWF-collecte Alkmaar’

Algemeen
Ronald Bootsma, KWF Alkmaar.
Ronald Bootsma, KWF Alkmaar. (Foto: Keesnan Dogger)

ALKMAAR - De collecte voor KWF Kankerbestrijding heeft in Alkmaar bijna 28.000 euro opgeleverd. Dat is beduidend meer dan de opbrengst in 2020 (vanwege corona liepen er veel minder collectanten), maar iets minder dan in 2019 (ruim € 28.000). Toch is de penningmeester van KWF Alkmaar tevreden over het resultaat.

“Van 6 tot 11 september waren in Alkmaar ongeveer 400 vrijwilligers actief voor KWF Kankerbestrijding. Zij gingen de deuren langs om geld op te halen. Er kon worden bijgedragen door een gift in de collectebus, maar ook door een bankoverschrijving via een QR-code of een donatie via WhatsApp. Dat leverde in totaal € 27.824 op: € 22.324 in de bus, € 3.300 via de QR-code en nog eens € 2.200 via WhatsApp. Al met al een mooi resultaat”, aldus Ronald Bootsma, penningmeester van KWF Alkmaar.

Contant versus digitaal doneren

Dit jaar kon voor de tweede keer met een QR-code worden gedoneerd. Op die manier wordt de bijdrage direct overgeschreven van de bankrekening van de gever naar de rekening van KWF Kankerbestrijding. In een aantal wijken was die methode populair, in andere wijken werd vooral contant geld in de collectebus gestopt. “Elke bijdrage is natuurlijk welkom, maar contante bijdragen zijn voor ons meer werk: het geld moet door twee mensen worden geteld, afgedragen aan het wijkhoofd en vervolgens gestort. Voorheen deden we dat bij de Rabobank, nu werd de opbrengst tijdelijk gestald bij de Gamma in Alkmaar. Daar is het uiteindelijk opgehaald door een geldauto. De verwachting is dat in de toekomst meer zal worden ingezet op een digitale bijdrage. Niet alleen omdat veel mensen geen contant geld meer in huis hebben. Het is ook veilig, scheelt ons werk en past in de huidige tijd. Overigens verwachten we dat de fysieke collectebus nog jaren meegaat. In elk geval komen we volgend jaar weer aan de deur.”