Gemeente gaat handhaven en praat over qr-checkpoint

Algemeen
Burgemeester Anja Schouten.
Burgemeester Anja Schouten. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - De gemeente Alkmaar gaat handhaven op de verplichte check voor de horeca om alleen gasten binnen toe te laten met een geldige qr-code. Dat liet burgemeester Anja Schouten woensdag weten. Ze is in gesprek met de horeca over het inrichten van een zogenaamde qr-checkpoint. Dan kunnen horecabezoekers bij een controlepunt een watervaste stempel halen waarmee ze alle horeca kunnen betreden. Dit experiment is in juli al een keer eerder uitgevoerd en moet lange rijen voor de horeca-gelegenheden voorkomen. 

Er wordt gedacht aan één controlepunt bij of in het Waaggebouw en eventueel een tweede bij het Canadaplein. Diverse horecaondernemers lieten deze week weten niet te gaan controleren. Ze zien de controle als discriminerend en praktisch niet haalbaar. Of deze ondernemers meteen een waarschuwing of boete krijgen, is nog maar de vraag. Schouten begrijpt de frustratie van de ondernemers en blijft met ze in gesprek om te kijken waar de gemeente kan helpen. Een van die hulpmiddelen is een centrale controlepost. 

De Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) stelde de vraag of Alkmaar het voorbeeld wilde volgen van grote steden die lieten weten niet actief achter overtredingen aan te gaan. Schouten: “We gaan handhaven zoals deze coronaperiode steeds deden, dat wordt nu niet anders”. Daarom wordt er vooraf met de ondernemers gesproken, worden ze aangesproken als ze zich niet aan de regels houden en een boete of sluiting wordt opgelegd als ultiem middel. Schouten liet verder weten het een goed idee te vinden het toegezegde extra geld vanuit het Rijk voor handhaving rechtstreeks aan de horeca te geven. Extra handhavers zijn volgens de burgemeester niet zomaar uit de bomen te plukken. Ook liet ze weten te begrijpen dat het voor de horeca niet fair voelt dat de qr-verplichting wordt opgelegd, maar dat daar niets tegenover staat. Zo blijft de sluitingstijd op 12.00 uur middernacht staan.