Nominaties Puienprijs 2021: deze week ‘Zakelijke panden historisch´

Algemeen
Prins Bernardlaan.
Prins Bernardlaan. (Foto: Ritske Velstra)

ALKMAAR - De nominaties voor de zestiende Puienprijs van de Historische Vereniging Alkmaar (HVA) zijn bekend. De genomineerde puien worden dagelijks separaat in de spotlights gezet op de Facebookpagina Rodi Alkmaar en op vrijdag volgt in deze krant gezamenlijk getoond in een overzicht. Deze week de de categorie ‘Zakelijke panden historisch’. De winnaars worden 17 november bekendgemaakt op de Puienprijsavond in Wijkcentrum Overdie. Publiek kan via de publieksprijs meedoen. Welke pui vind jij het mooist? Stem via: www.hvaalkmaar.nl.

In de categorie ‘Zakelijke panden historisch´ konden in tegenstelling tot in 2019 nu wel 5 fraaie restauraties of renovaties worden geselecteerd.

Gedempte Nieuwesloot

Foto: Ritske Velstra 
 

Gedempte Nieuwesloot 67 (nu restaurant Al Dimashki). Bij dit pand is een nieuwe pui met deur naar de bovenwoning geplaatst. Een oude situatie waarbij ook een aparte entree voor de bovenwoning aanwezig was vormde de inspiratie voor een nieuwe pui waarbij de oude penanten weer zichtbaar zijn geworden.

Julianalaan 

Foto: Ritske Velstra 

Julianalaan 14 Westerlicht. Na jarenlange leegstand zijn de gevels van het Westerlicht gerestaureerd en is het interieur vernieuwd passend bij de herbestemming als kantoor en opleidingsruimte voor het Noord-West Ziekenhuis.

Langestraat

Foto: Ritske Velstra 

Langestraat 11 (nu Mi Vida). Dit is één van de weinige panden aan de Langestraat met nog een historische pui. Pui en gevels zijn op fraaie en deskundige wijze gerestaureerd, waarbij weer een enkele winkeldeur is toegepast.

Prins Bernardlaan

(Foto: Ritske Velstra)

Prins Bernardlaan 16 (nu The Fallon). De voormalige gevangenis ‘Schutterswei’ heeft een gedaanteverwisseling ondergaan bij de herbestemming naar hotel. De ommuring van het complex is grotendeels gesloopt waardoor de omgeving verrijkt is met nu zichtbare gevels die vroeger alleen vanaf de luchtplaats zichtbaar waren. Daarbij zijn de waardevolle elementen van het erfgoed grotendeels behouden.

Stationsweg

Foto: Ritske Velstra 

Stationsweg 4. Dit pand is teruggebracht naar de oorspronkelijke kleurstelling en kozijndetaillering van deze typische gevel in de stijl van Amsterdamse School.