Nacht van de Nacht bij Hortus Alkmaar

Algemeen
Na zonsondergang is het in Nederland nauwelijks echt donker.
Na zonsondergang is het in Nederland nauwelijks echt donker. (Foto: Pexels)

ALKMAAR - Nederland is door terreinverlichting, sierverlichting, reclameverlichting en verlichting in de glastuinbouw een van de meest verlichte landen ter wereld. Om de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder, organiseert Animo (stichting voor Alkmaarse natuur- en milieuorganisaties) zaterdag 30 oktober van 19.00 tot 21.00 uur de jaarlijkse de Nacht van de Nacht in Hortus Alkmaar.

 In heel Nederland worden op deze dag activiteiten georganiseerd om stil te staan bij het belang van het donker. Bij honderden deelnemende bedrijven en gemeenten gaat het licht uit. Zo vragen de deelnemers aandacht voor het belang van duisternis omdat planten, dieren en mensen afhankelijk zijn van het dag- en nachtritme voor een gezond leefgedrag. Dit ritme wordt nu te vaak verstoord door te veel kunstlicht tijdens de nacht. Het licht van bijvoorbeeld kassen, etalages en lichtreclames kan het slaap- waakritme van mensen en dieren verstoren. 

Speurtocht

Er is die avond een spannende speurtocht in het donker voor volwassenen en kinderen, met verspreid in de tuin vragen over het belang van donker en de nacht. Na twee weken wordt de winnaar van deze quiz bekendgemaakt en ontvangt deze een leuke prijs. Verder zijn er enkele vleermuiskenners die vleermuizen opzoeken met een batdetector. Bezoekers ervaren het vleermuis spotten en kunnen vragen stellen over deze nachtdieren. Kinderen kunnen zich ook vermaken met knutselplaten en kleurplaten.

Hortus Alkmaar is te vinden aan Berenkoog 43. De toegang voor deze avond is Toegang: € 2,50, kinderen tot en met twaalf jaar mogen gratis naar binnen. Aanmelden: animo@animo-alkmaar.nl. Meer informatie over Nacht van de Nacht op www.nachtvandenacht.nl