Klimaattrein naar de Klimaatmars

Algemeen
De Alkmaarse wetenschapper Loes Kreemers bij een eerdere klimaatdemonstratie.
De Alkmaarse wetenschapper Loes Kreemers bij een eerdere klimaatdemonstratie. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Op 6 november is er een klimaatmars in Amsterdam. Naar verwachting wordt dit de grootste klimaatdemonstratie in Nederland ooit. Vanuit Alkmaar vertrekt om 11.44 uur een waarschijnlijk volle trein richting Amsterdam.

Loes Kreemers woont in de Bergerhof en maakt zich zorgen: “Iedereen kan zich de hevige regenbui van vrijdag 18 juni nog herinneren. Veel huizen in onze wijk hebben de keuken in de kelder. Deze kelders zijn wel vaker onder water gelopen. Maar zo snel, zo veel water, komt weinig voor. Door opwarming van de aarde komen extreme weersomstandigheden steeds vaker voor. Daarom loop ik 6 november mee met de Klimaatmars in Amsterdam.”

Sneller dan voorspeld

In augustus verscheen het meest recente klimaatrapport van de VN. Dit rapport toont aan dat klimaatverandering veel sneller gaat dan eerder werd voorspeld. De gevolgen van klimaatontwrichting zijn wereldwijd voelbaar. Overstromingen, bosbranden en hongersnoden teisteren de wereld en worden extremer. Het hardst geraakt, worden de mensen die de minste middelen hebben om zichzelf te beschermen. ‘Je hoeft geen expert te zijn om te zien dat we op de verkeerde weg zijn. Als de politiek nog langer treuzelt, vallen er nog veel meer slachtoffers’, zegt Faiza Oulahsen van Greenpeace.

Tekst gaat door onder de afbeelding>>>


Tijdens de Klimaatmars lopen duizenden mensen een route vanaf de Dam. (Foto: Laura Ponchel)

Klimaatcoalitie Alkmaar

Verspreid door Alkmaar hangen posters over de Klimaatmars achter ramen van winkels en huizen. Ariane Brumm van de Klimaatcoalitie Alkmaar roept iedereen op om in de ‘klimaattrein’ te stappen: “Het lijkt ons geweldig als we zaterdag 6 november met een volle Alkmaarse klimaattrein richting Amsterdam rijden. Vertrek om 11.44 uur vanaf spoor 5!”

De demonstratie vindt plaats tijdens VN klimaattop in Glasgow. Hier komen wereldleiders samen om te praten over het tegengaan van klimaatverandering. Ook in andere landen, waaronder in Glasgow zelf, vinden demonstraties plaats om regeringen op te roepen tot meer actie. De Klimaatmars is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie. Dit is een samenwerking van Oxfam Novib, Fridays For Future Nederland, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL, Milieudefensie, Grootouders voor het Klimaat, Code Rood, De Goede Zaak en Transnational Institute. Op www.klimaatmars2021.nl staat meer info over de mars en de eisen van de demonstranten.