Wat is mediation en wat doet een mediator?

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Mediation en een mediator: de kans is groot dat je deze termen wel eens voorbij hebt zien komen. Misschien heb je echter niet echt een goed idee van wat het daadwerkelijk betekent. Dan ben je hier aan het juiste adres. Want wat is mediation en wat doet een mediator precies? Wij zetten het in dit artikel voor je op een rij, dus lees snel verder als je hier meer over te weten wilt komen.

Wat is mediation?

Laten we beginnen met de betekenis van mediation. Want wat betekent dit nu precies? Bij mediation doen twee partijen er alles aan om met behulp van een mediator tot een oplossing te komen. Dit kan over van alles gaan. Van familie mediaton en business mediation tot mediation bij een echtscheiding of arbeidsgeschil: het is allemaal mogelijk. Bij mediation draait het er echt om dat er samen een oplossing wordt gevonden, zonder dat het hier draait om wie er eventueel juridisch gelijk heeft. Bij mediation is het dus van belang dat de twee betreffende partijen er alles aan willen doem om samen met de mediator tot een goede oplossing te komen, waar beide partijen iets aan hebben. 

Wat doet een mediator? 

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, gaat het bij mediation om het oplossen van een conflict tussen twee partijen. Hier komt een mediator aan de pas. Een mediator is eigenlijk een soort tussenpersoon bij het conflict tussen twee partijen. Een mediator is professioneel en onafhankelijk en doet er alles aan om het probleem op de juiste wijze op te lossen. Deze persoon begeleidt en faciliteert dit gehele proces, zodat de partijen op een goede manier met elkaar in gesprek gaan en een oplossing kunnen vinden voor het probleem dat speelt. Mediator zijn gespecialiseerd in allerlei gebieden. Bij een conflict bij een echtscheiding komt bijvoorbeeld dé ScheidingsMediator goed van pas en bij een business conflict juist weer een professional die hierin gespecialiseerd is. Mediators zijn beschikbaar in veel verschillende gebieden, waardoor zij in veel gevallen goede hulp kunnen bieden. 

Wat zijn de voordelen van mediation?

Een conflict proberen op te lossen middels mediation heeft meerdere voordelen. Ten eerste houden de partijen hierbij zelf volledig regie in het oplossen van het conflict dat speelt. Daarnaast verloopt mediation een stuk sneller dan een volledig juridische procedure en is het een stuk goedkoper. Ook is het een voordeel dat mediation op een informele wijze verloopt, in tegenstelling tot een juridisch proces. 

Zit jij momenteel in een conflict? Of dit nu familie, business of echtscheiding gerelateerd is: als jij middenin een conflict zit, kan het dus zeker een aanrader zijn om na te denken over het inschakelen van een Mediator. Je hoeft op deze manier dus niet meteen een juridisch conflict aan te gaan, maar op deze manier probeer je eerst om hier met de andere partij goed over te praten. Onder leiding van een mediator kunnen jullie er dan alles aan doen om samen tot een geschikte oplossing te komen, waar jullie allebei mee kunnen leven. 

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)