Safespace Alkmaar voor LHBTIQ+

Algemeen
Annebel, Iefke, Shanna en Nathalie organiseren met Safespace Alkmaar activiteiten voor de LHBTIQ+-gemeenschap.
Annebel, Iefke, Shanna en Nathalie organiseren met Safespace Alkmaar activiteiten voor de LHBTIQ+-gemeenschap. (Foto: Safespace Alkmaar)

ALKMAAR - Binnenkort start Safespace Alkmaar: een plek waar jongeren, die zich thuis voelen binnen de LHBTIQ+-gemeenschap, naartoe kunnen komen.

“Er moet in Alkmaar een plek komen voor jongeren die zich thuis voelen binnen de LHBTIQ+-gemeenschap.” Met dit gevoel liepen Annebel Versteeg, Iefke Grotenhuis, Shannah Telleman en Nathalie Kamp al een paar jaar rond. 

Steeds vaker hoorde het viertal ook van andere jongeren dat ze een plek zochten om naartoe te gaan. Daarom besloten ze het heft in eigen handen te nemen. Het idee voor Safespace werd geboren, en vanaf komende maand wordt het in de praktijk gebracht. Bij SafeSpace Alkmaar organiseert het viertal maandelijks bijeenkomsten en activiteiten voor jongeren in een huiselijke setting. Annebel: “Natuurlijk kan je ook naar Amsterdam gaan. Maar daar zijn de activiteiten vooral gericht op uitgaan. Wij willen hier een alternatief bieden.” Iefke vult aan: “We willen de nadruk leggen op een huiskamersetting met activiteiten zoals een filmavond, Dragnight en karaoke.” 

De bijeenkomsten zullen steeds plaatsvinden op de 2e donderdag van de maand. De locatie is wisselend. “Dat doen we om verschillende redenen,’ legt Nathalie uit, “Ten eerste om ervoor te zorgen dat onze groep zich niet ‘afzondert’ van de rest van de maatschappij. Daarnaast ook om jongeren kennis te laten maken met alle leuke plekken die er in Alkmaar zijn. Zo worden de locaties bekender bij het publiek én worden ze zelf bewuster van wat ze kunnen doen voor de LHBTIQ+-gemeenschap.” 

Iedereen die zich ergens op de regenboog bevindt, is welkom

De eerste bijeenkomst is 11 november in de Wijkboerderij aan de Vondelstraat. Iedereen tussen 18 en 30 jaar die zich ergens op de regenboog bevindt, is vanaf 19:30 uur welkom. Om 20:00 uur begint de Queer Bingo. “Het is fijn om een plek te hebben waar je samen kan komen met mensen, die tegen dezelfde dingen aanlopen, en die hetzelfde meemaken als jij. Een plek waar je jezelf niet constant hoeft uit te leggen of te verantwoorden,” vat Shannah de waarde van het nieuwe initiatief samen. 

Via @safespacealkmaar worden aankomende activiteiten op Instagram gedeeld. Wie vragen heeft of wil samenwerken kan mailen naar safespacealkmaar@gmail.com