Intocht Alkmaar: Sinterklaas komt aan bij Voormeer

Algemeen
Intocht Alkmaar 2019.
Intocht Alkmaar 2019. (Foto: Vincent de Vries)

ALKMAAR - Hij komt, hij komt! Nog even en dan is Sinterklaas terug in Nederland. Zaterdag 13 november is de sinterklaasintocht en zet hij voet aan wal in Alkmaar, mét Pieten nieuwe stijl. Rond 13.45 uur wordt de goedheiligman verwacht bij het Voormeer, nabij het Accijnstorentje.

Verwachte aankomsttijd: 13.45 uur

“We varen vanaf de Vlotbrug in Koedijk richting Alkmaar om bij het Voormeer aan te meren”, zegt Lida Mathot, voorzitter van de Stichting Intocht Sinterklaas Alkmaar. “Daar staat zijn paardje te trappelen. Vanaf dat punt loopt de route via de Limmerhoek, Laat, Koorstraat, Langestraat, Mient en Waagplein. Het moet een doorloopevenement zijn, dus er is geen podium om de kinderen toe te spreken. Wel is er een geluidsinstallatie die met de stoet meegaat dus de kinderen kunnen Sinterklaas wel horen. Via de Ringersbrug neemt de stoet ook nog een kijkje op Overstad.”


De Mare en de Hoef

Dan vervolgt Sinterklaas zijn route naar de winkelcentrum de Mare, waar hij rond 15.00 uur aankomt. “Ook daar is sprake van een doorloopevenement. We beginnen - in verband met meer ruimte -  aan de andere kant van winkelcentrum, bij de Xenos. Na de Mare bezoekt Sinterklaas winkelcentrum De Hoef, waar hij rond 16.15 uur arriveert.”

Pro-pietenactiegroep

Tijdens de intocht wil pro-pietenactiegroep demonstreren, mogelijk bijgestaan door anti-Islambeweging Pegida. “Tja, het is niet anders. We proberen erboven te staan en het vooral een kinderfeest te laten zijn. Laten we een gewoon een gezellig feest van maken!” 

‘Gezellig feest’

Dit jaar maakt Alkmaar voor het eerste kennis met Pieten nieuwe stijl. “Dat hebben we natuurlijk eerst met onze Pieten besproken. Een aantal van hen zag dit niet zitten en dat is hun goed recht. Het merendeel is gebleven en wil er gewoon een leuke dag van maken, ook al is het anders dan andere jaren. We hebben als organisatie nooit het gevoel gehad fout bezig te zijn. Maar soms word je door de maatschappij ingehaald en is het verstandig te veranderen.”