Strafrechtelijk onderzoek naar veldbestormers

Algemeen
Supporters drongen zaterdag tijdens AZ-NEC het stadion binnen.
Supporters drongen zaterdag tijdens AZ-NEC het stadion binnen. (Foto: ANP)

ALKMAAR - Zeer intimiderend en bedreigend. Zo hebben de AZ-medewerkers, zoals stewards en ballenjongens, de actie van de voetbalhooligans afgelopen zaterdag ervaren. Tijdens de wedstrijd AZ-NEC drongen supporters met geweld het stadion binnen, staken vuurwerk af en richtten dan op onder meer stewards en politie. Het openbaar ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de veldbestormers, dat heeft de ‘vierhoek’ (burgemeester, politie, openbaar ministerie en AZ) laten weten. Mogelijk worden de daders via snelrecht bestraft.


“Het was een georganiseerde actie waarbij waarschijnlijk zeer zwaar vuurwerk is gebruikt”, zegt zegt burgemeester Anja Schouten. “Een aantal weken geleden is een man opgepakt die vergelijkbaar vuurwerk vanaf de tribune gooide. Die man zit nog steeds vast en zijn voorlopige hechtenis is al twee keer verlengd. Dat zegt wel iets. De risico’s met dit vuurwerk zijn niet te onderschatten. Wie dit gebruikt neemt enorme risico’s. Niet alleen voor omstanders, maar ook je eigen toekomst komt hiermee in gevaar. Zet dit vuurwerk op het dak van een auto en de hele auto is kapot. Zo gevaarlijk is dit spul. Het zal maar in de buurt van je handen of gezicht komen. Daarom doe ik echt een oproep aan iedereen die weet waar dit ligt. Meld het, desnoods via meld misdaad anoniem.”

Honderd man

Volgens de burgemeester is duidelijk dat het om een georganiseerde actie ging van zo’n honderd man die naar het stadion kwamen. Door hekken te slopen lukte een klein deel hiervan daadwerkelijk het stadion binnen te dringen. Een aantal van hen kwam zelfs het veld op. Daardoor werd het duel korte tijd stilgelegd. De daders droegen capuchons en mondkapjes. Of de politie al weet wie de indringers zijn, wil de burgemeester niet zeggen. Alle tv-beelden worden nader bestudeerd. 

Imago

Onlangs voerde Schouten met overige burgemeesters en de minister overleg over het toenemende geweld in en rond stadions. “Deze ‘supporters’ schaden het imago van hun club en het algemene veiligheidsgevoel. Wij als vierhoek willen ook niets liever dan volle stadions, maar dit soort acties kan niet. Hier is echt een grens overschreden.”

De eerstvolgende wedstrijd die AZ thuis in het AFAS Stadion speelt is donderdag 2 december tegen Fortuna. De burgemeester laat weten dat de actie van zaterdag zeker gevolgen heeft voor de voorbereidingen op die wedstrijd. Schouten sluit niet uit dat er mogelijk een veiligheidsrisicogebied wordt toegewezen. Dit betekent onder meer dat de politie preventief mag fouilleren.