Luchthappende vissen Hornwaard gered

Algemeen
Een beluchtingspomp zorgt voor meer zuurstof in het water.
Een beluchtingspomp zorgt voor meer zuurstof in het water. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Bezorgde sportvissers zagen vorige week luchthappende karpers, voorns en snoeken in het water tussen de Hornwaard en de Stikkelwaard in Huiswaard 1. De vissers maakten hier melding van via Hengelsportvereniging Alkmaar. Als vissen naar lucht happen betekent dit dat het water te weinig zuurstof bevat. Bij een langdurig zuurstoftekort zullen de vissen het uiteindelijk niet overleven. 

Het calamiteitenteam van Sportvisserij MidWest Nederland kwam naar Alkmaar om samen met de vrijwilligers van Hengelsportvereniging Alkmaar een beluchtingspomp te plaatsen. Dit zorgt voor zuurstof in het water. Een vriendelijke buurtbewoner leverde de stroom voor deze beluchtingspomp. Samen met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn de volgende dag nieuwe metingen en verder onderzoek gedaan. Het hoogheemraadschap heeft vervolgens een inlaat open gezet, waardoor zuurstofrijkwater het getroffen water instroomt. Aan de andere kant wordt zuurstofrijkwater via het gemaal ingepompt om zo snel mogelijk het systeem te voorzien van voldoende zuurstofrijkwater om zodoende het watersysteem te herstellen. Ook de komende tijd zal de inlaat open blijven staan, zodat er voldoende zuurstofrijkwater toegevoegd wordt aan het water.

Mogelijke oorzaken van tekort zuurstof in het water kunnen zijn: grondwater dat overgepompt wordt door werkzaamheden, te weinig onderhoud aan het water, kroos, bladeren en afval in het water of hemelwater dat ook zuurstofarm is. De precieze oorzaak wordt echter nog onderzocht. Wie ook vissen in nood ziet, kan dit melden via www.visseninnood.nl