Gospelkoor Joy Alkmaar stopt met pijn in het hart

Algemeen
Van links naar rechts: Tonny Elshoff, Jan van der Munnik, Willeke Jacobs-van der Munnik en Theo Jacobs.
Van links naar rechts: Tonny Elshoff, Jan van der Munnik, Willeke Jacobs-van der Munnik en Theo Jacobs. (Foto: AG Heeremans Photography)

ALKMAAR – Het is al een tijdje stil op de maandagavond in De Blije Mare in Alkmaar. Leden van Gospelkoor Joy Alkmaar kwamen normaliter op deze avond bij elkaar om te repeteren. Vanwege corona is dat steeds lastiger geworden en ook optreden is al bijna twee jaar niet meer mogelijk. Daarom is kortgeleden de beslissing gevallen: Gospelkoor Joy Alkmaar stopt ermee.

“En dat was geen gemakkelijke beslissing”, zegt Willeke van de Munnik, oprichter en dirigente van het koor. “We hebben in deze 27 jaar fantastische tijden meegemaakt. Tijdens de hoogtijdagen hadden we wel zeventig leden. Onze agenda stond vol optredens, met korenfestivals en zelfs een optreden in België. De jaarlijkse hoogtepunten waren de kerstconcerten die altijd heel veel publiek trokken. Maar na al die mooie jaren hebben we helaas de stekker eruit moeten trekken. Dat doet pijn en iedere keer als ik denk ‘het is over’, krijg ik over m’n hele lichaam kippenvel.’’

Dirigente

Samen met haar man Theo stond Willeke aan de wieg van Gospelkoor Joy Alkmaar. “Ik zong destijds bij het koor Explosion. Toen daar de dirigent vertrok verdwenen ook wat oudere gospelsongs. Het idee ontstond om een groepje naast Explosion op te richten, voor de wat traditionelere gospels hetgeen elkaar niet zou bijten. Dat werd al snel succesvol, omdat we in een mum van tijd al ruim vijftien leden hadden. Annelies Burgstra was in die tijd onze dirigente, maar na een jaar verhuisde zij naar Friesland en zaten we zonder dirigente. 

Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken

Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ging zelf voor de groep staan. Ik wilde een dirigentencursus volgen, maar de docent van die cursus vond het niet nodig. ‘Jij hebt het al in je’, zei hij.” 

Corona

Sinds maart 2020 heeft het gospelkoor niet meer opgetreden. Volgens Tonny Elshoff, die jarenlang de publiciteit verzorgde voor Gospelkoor Joy, heeft de beslissing om te stoppen heel wat losgemaakt. “Op facebook kregen we erg veel meelevende reacties maar ook mondeling. Natuurlijk is het heel jammer dat dit zo heeft moeten lopen. We waren als koor heel bekend. Niet alleen in Alkmaar en Heerhugowaard, maar ook in de wijde omgeving. We hebben in ons bestaan drie cd’s en zelfs een paar dvd’s gemaakt. Een absoluut hoogtepunt was ons 25-jarig jubileumconcert in 2019, waarbij ook veel oud-leden en muzikanten aanwezig waren die deelnamen aan dit concert.’’ Er waren meer dan 300 bezoekers bij dit feestelijke concert.

Bedankjes

De afgelopen anderhalf jaar is het aantal leden snel afgenomen. “We zaten de laatste jaren constant op 35 leden, maar als we nu naar de ledenlijst kijken staan er nog slechts 25 namen op”, zegt Jan van der Munnikal jarenlang voorzitter van Gospelkoor Joy Alkmaar. “Doordat er geen optredens waren kwam er geen geld binnen, maar de kosten bleven gewoon doorgaan. Geen optredens, minder leden en corona; alles bij elkaar opgeteld heeft ons ertoe gebracht om ermee te stoppen. Ik wilde graag dit jaar nog één keer bij elkaar komen. En dat gaan we ook doen. Even op een normale manier afscheid nemen. Misschien kunnen we er een jaarlijkse bijeenkomst van maken. Want het was een hechte groep. Het voelde echt als een familie. Wij bedanken al onze fans en trouwe bezoekers van onze optredens.’’