Vergroeningsproject start aan Van der Veldelaan

Algemeen
Het project ‘Groen Kapitaal in de Buurt’ is vrijdag 26 november van start gegaan aan de Van der Veldelaan in Alkmaar.
Het project ‘Groen Kapitaal in de Buurt’ is vrijdag 26 november van start gegaan aan de Van der Veldelaan in Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het project ‘Groen Kapitaal in de Buurt’ is vrijdag 26 november van start gegaan aan de Van der Veldelaan in Alkmaar. Samen zorgen voor een groenere en aantrekkelijkere leefomgeving, dat is het doel van dit programma. Met bijenvriendelijke planten creëren de buurtbewoners aan de Van der Veldelaan een ecologisch gebiedje. In totaal zullen zes groene burgerinitiatieven in Alkmaar begeleiding en budget ontvangen.

Doel van het programma Groen Kapitaal in de Buurt is om mensen te ondersteunen bij het uitwerken en uitvoeren van hun eigen groene idee voor hun straat of buurt. De gemeente Alkmaar biedt al meerdere jaren, via de subsidie Groen en Dierenwelzijn, financiële steun aan groene buurtinitiatieven. De meerwaarde nu van Groen Kapitaal in de Buurt is dat de bewoners vanuit de natuurorganisaties ook praktische adviezen en begeleiding krijgen. Zoals advies over ecologische inrichting, de plantkeuze, over hoe je je eigen buurt goed kunt betrekken en de aanleg zelf. De provincie Noord-Holland en de gemeente Alkmaar stellen geld beschikbaar om de projecten te ondersteunen. 

Ideeën

De eerste ideeënavond voor bewoners uit de gemeente Alkmaar was 20 juni. De ingebrachte ideeën werden op 6 juli uitgewerkt en hebben geleid tot drie concrete plannen waarmee bewoners nu aan de slag gaan. Drie andere initiatieven volgen in december.  

Groene straat – Cabeljaustraat Alkmaar

De bewoners van de Cabeljaustraat willen de straat vergroenen door de boomspiegels te vergroten en tegels eruit te halen. Ook worden er langs de stoep nieuwe groenstroken aangelegd met vaste bloeiende planten die goed zijn voor insecten. Meedoen? Neem contact op met Jacqueline van Latum, jacquelinevanlatum@debuch.nl .

Groen kindertheater – Blancefloorstraat Alkmaar

Op deze locatie wordt een groene ontmoetingsplek gerealiseerd waar eetbare struiken en bloemen worden aangeplant. Het moet een toffe plek worden waar voor klein en groot creatieve activiteiten georganiseerd kunnen worden. De groene beplanting is eetbaar en gezond! Meehelpen? Neem contact op met Maudy van Engers, maudy1967@live.nl .

Ecologisch stukje – Van der Veldelaan Alkmaar

Samen met buurtbewoners is het idee om hier een oase voor insecten te realiseren. Door bloemen in te zaaien en bloeiende struiken en bomen aan te planten is er van het vroege voorjaar tot en met de herfst stuifmeel en nectar beschikbaar. Ook wordt er een schelpenpad en een takkenril van wilgen aangelegd. Meedoen? Neem contact op met Wiebe van Erkelens , wiebewijngeest@gmail.com .