Vanaf nu: boosterprik halen zonder afspraak in regio Alkmaar

Algemeen
Mensen uit de regio Alkmaar kunnen nu een afspraak maken voor de boosterprik.
Mensen uit de regio Alkmaar kunnen nu een afspraak maken voor de boosterprik. (Foto: Jacob Lund)

ALKMAAR - Ook in Alkmaar en omgeving kun je nu een boosterprik halen. Met de booster blijft de bescherming tegen corona langer op peil. Je haalt de boosterprik in Alkmaar - op afspraak - bij de priklocatie op het evenemententerrein aan de Olympiaweg.

Laatste update: maandag 7 februari (door Loen van Gulick)

Wie mag de boosterprik nu halen?

Iedereen van 18 jaar en ouder kan de boosterprik halen.
GGD Hollands Noorden heeft inmiddels ruim 230.000 boosterprikken gezet. Daarmee is bijna de helft van de bevolking boven de 18 jaar geboosterd.

Hoe hoog is de vaccinatiegraad?

81% van de Alkmaarders is volledig gevaccineerd met twee vaccinaties. Rondom Alkmaar liggen de percentages iets hoger. Heiloo 84%, Castricum 87%, Dijk&Waard 81%, Bergen 84%, Koggenland 85%.

Waarom boosteren?

In de week na de versoepelingen van 26 januari stegen de besmettingen met 45%. 

Een boostervaccinatie is een oppepper om de bescherming op peil te houden. Een booster zorgt ervoor dat de bescherming tegen het coronavirus niet te snel afzwakt.

Voor mensen die een booster hebben, is het coronabewijs vooralsnog onbeperkt geldig. Wie alleen de eerste twee vaccinaties heeft, heeft een coronabewijs dat 9 maanden geldig is.

Hoe werkt het eigenlijk met isolatie?

Als je besmet bent met corona, moet je minstens 7dagen in isolatie. Daarna moet je wachten tot je klachtenvrij bent. Dat wil zeggen: geen koorts, geen hoesten, geen keelpijn, geen benauwdheid, geen neusverkoudheid, geen spierpijn, geen diarree. 

Vermoeidheid en verlies van reuk en geur staat los van de besmettelijksheids-symtomen.

Wanneer ben ik klaar voor de boosterprik?

Na de laatste coronavaccinatie, moet je minstens drie maanden wachten voordat je de booster kunt halen. Bekijk jouw laatste vaccinatiedatum in de CoronaCheck-app. Als je in de tussentijd corona hebt gehad, moet je langer wachten: drie maanden vanaf het moment dat je corona had.

Afspraak maken 

Vanaf maandag 17 januari is het op de GGD-locatie in Alkmaar mogelijk om zonder afspraak een booster te halen: je kunt gewoon binnen lopen. 

Ook voor de eerste en tweede vaccinatie ben je welkom zonder afspraak. Wie toch graag een afspraak maakt, kan dat doen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

De priklocatie op het evenemententerrein aan de Olympiaweg


Booster = mRNA

De boostervaccinatie is een mRNA-vaccin, namelijk Moderna of BioNTech/Pfizer. Je kunt niet kiezen, en het maakt niet uit welk vaccin je eerder hebt gehad.

Voor mensen met een ernstige afweerstoornis is een derde prik onderdeel van de basisvaccinatie. Een derde prik is daarmee iets anders dan de booster.

Meer informatie vind je op deze site van de rijksoverheid.

Corona-vaccinatie in vijf talen
Deze korte filmpjes geven informatie over het belang van de coronavaccinatie. 

Vaccinaties Turks – YouTube
Vaccinaties Tigrinya – YouTube
Vaccinaties Somalisch – YouTube
Vaccinaties Farsi – YouTube
Vaccinaties Arabisch – YouTube

Daarnaast legt Steffie simpel uit hoe vaccineren werkt in het Turks, Engels, Pools, Arabisch, Tigrinya, Roemeens, Papiaments, Bulgaars en Somalisch.