Wat is een legaat?

Partnerbijdrage
Een legataris is schuldeiser van de nalatenschap en heeft een andere positie dan bijvoorbeeld een erfgenaam.
Een legataris is schuldeiser van de nalatenschap en heeft een andere positie dan bijvoorbeeld een erfgenaam. (Foto: AdobeStock)

Een persoon aan wie bij testament een legaat is toegekend, een legataris, krijgt in de regel een vordering op de nalatenschap/de gezamenlijke erfgenamen. Gedacht kan worden aan een bepaalde geldsom, een bepaald goed of een bepaald recht. Een legataris is (dus) schuldeiser van de nalatenschap en heeft een andere positie dan bijvoorbeeld een erfgenaam.

Partnerbijdrage dossier

Degene(n) op wie het legaat rust, alsmede de executeur, dient de legataris op de hoogte te brengen van de omstandigheid dat een legaat is opgenomen. Het niet informeren kan verwijtbaar zijn. Zou een legataris als gevolg daarvan schade lijden of hebben geleden, dan bestaat in voorkomende gevallen de mogelijkheid om die schade te verhalen.

Bij zuivere aanvaarding zal het legaat in beginsel volledig moeten worden voldaan, ook als de nalatenschap ontoereikend is. Bij beneficiaire aanvaarding, zal de nalatenschap moeten worden vereffend en zal het legaat slechts kunnen worden voldaan nadat alle (andere) schulden van de nalatenschap volledig zijn betaald.. Als de nalatenschap niet toereikend is, kan het legaat worden verminderd. Vermindering geschiedt door het doen van een verklaring aan de legataris door de met het legaat belaste erfgenamen of door de langstlevende echtgenoot indien sprake is van een wettelijke verdeling.

Het komt in de praktijk wel eens voor dat een goed is gelegateerd dat ten tijde van het overlijden niet meer tot de nalatenschap behoort. Dat kan tot de vreemde situatie leiden dat een erfgenaam wordt verplicht achter het specifieke goed aan te gaan om te bezien of en op welke wijze het alsnog aan de legataris kan worden afgegeven. De wet bepaalt (gelukkig) wel dat als de erfgenaam het goed niet, of slechts ten koste van een te grote opoffering, kan verschaffen, hij daartoe niet gehouden is. In plaats van de afgifte, zal hij in dat geval echter wel gehouden zijn om de waarde van het goed aan de legataris uit te keren.

Als een legaat is opgenomen, dan kunnen er veel vragen ontstaan voor zowel de erfgenamen als de legataris(sen); Wat gebeurt er als de nalatenschap ontoereikend is, op welke wijze kan een legaat worden verminderd en wat is een legaat tegen inbreng? Een notaris of een in het erfrecht gespecialiseerde advocaat zal u daarbij zo nodig behulpzaam kunnen zijn.

Tessa Proper - Schipper en Lof Advocaten