Van Gulden Vlies naar Mooij: heerlijke hotspot in Alkmaar

Algemeen
Het schitterend verbouwde Gulden Vlies dat nu Mooij heet.
Het schitterend verbouwde Gulden Vlies dat nu Mooij heet. (Foto: Roland Weyers)

ALKMAAR - Alkmaar is weer een heerlijke hotspot rijker! Mooij heet het nieuwe restaurant, maar iedereen zal vooral Het Gulden Vlies kennen, zoals het horecapand jaren heette. Het oudste horecapand van Alkmaar is volledig verbouwd, ziet er fantastisch uit en kon nog vóór de opening op honderden reserveringen rekenen. Donderdag 8 december opende Mooij zijn deuren. 

Het begin van de verbouwing, begin december 2021. (Foto: Fer Korver)

Het was begint december 2021 een vreemd gezicht. Een kraan stond middenin een grote hap uit het Gulden Vlies. Het teken dat de verbouwing van Alkmaars bekendste en oudste restaurant was begonnen. Het originele pand bleef intact en het aangebouwde deel is vervangen door een nieuw pand dat deels horeca en woonruimte is geworden. De bovenzalen zijn onderdeel van het horecaconcept en op de derde verdieping en boven het nieuwbouwdeel zijn appartementen gerealiseerd. 

Het Gulden Vlies in 1991 (Foto: Regionaal Archief Alkmaar)

Het pand is rigoureus aangepakt. Zo is het compleet gestript en opnieuw ingericht. De keuken - die eerst boven zat - verhuisde naar beneden. De witte gevelpleister aan de buitenkant is verdwenen, waardoor de oorspronkelijke stenen weer zichtbaar zijn geworden. Al met al ziet het er prachtig uit en is het een aanwinst voor de stad. Horecaondernemers Remco de Boer en Daan Touw (beken van café De Koning op de Platte Stenenbrug) zijn de nieuwe exploitanten van het van Mooij.

Het Gulden Vlies in 1974 (Foto: Canon van Nederland)

Geschiedenis

Het Gulden Vlies is van oorsprong een herberg en stamt van voor 1563. In 1923-1924 werd het verbouwd tot theater. Publiek genoot hier van toneel, cabaret, operette en concerten. Het theater werd in 1991 gesloten, waarna het een café-restaurant, partycentrum en appartementencomplex werd.

Het prachtige interieur van Mooij. (Foto: Mooij)

Bart Kroone maakte deze foto van het interieur.


Rogier Brugman maakte deze foto van het interieur.

Zelfs de trap is Mooij! (Foto: Mooij)

Zo ziet het Gulden Vlies er nu uit vlak voor de verbouwing.
Afbeelding
Afbeelding