Zelf klussen in je huis: zo doe je het veilig

Algemeen
Zelf klussen in je huis: zo doe je het veilig.
Zelf klussen in je huis: zo doe je het veilig. (Foto: aangeleverd)

Nederlanders klussen graag zelf aan hun woning. Als je een beetje handig bent, is het zeer slim om te doe-het-zelven. Het bespaart je immers een boel geld en veel klussers vinden het erg leuk om te doen. Elke keer dat je iets aanpakt, leer je er bovendien weer wat bij. Helaas overschatten veel doe-het-zelvers hun kundigheid nogal eens. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Met name als je aan een nieuw soort klus of een groot project begint, loop je een extra groot risico op verwondingen. Een goede voorbereiding is dan echt het halve werk. Hiermee voorkom je veel ellende.

Grotere veiligheid door voorzorgsmaatregelen

Bij werkzaamheden die nieuw voor je zijn, zit een ongeluk in een klein hoekje. Je bent namelijk onervaren en moet je nog veel eigen maken. Over het algemeen maak je het met de volgende maatregelen al een stuk veiliger om te werken:

  • Ga op een planmatige manier aan de slag en neem de tijd;
  • Zorg voor voldoende licht, zowel daglicht als kunstlicht;
  • Creëer ruimte op de plek waar je wilt werken;
  • Ruim rommel zo gauw mogelijk op en leg je gereedschap niet zomaar overal neer;
  • Voorkom dat kinderen of huisdieren op je werkplek komen;
  • Kijk uit met het gebruik van brandbare stoffen en elektriciteit.

Goede werkkleding en beschermingsmiddelen

Veel klussers werken in een oude spijkerbroek en een versleten shirt. Dat is op zich prima, want dergelijke kleding mag kapot gaan en vies worden. Als je zwaar werk gaat doen, is het dragen van een echte werkbroek of een overal echter aan te bevelen. Zulke kledingstukken zijn extra sterk en bieden je meer bescherming. Ze hebben bovendien diverse praktische zakken en vakjes. Daarnaast is het bij diverse klussen aan te raden beschermingsmiddelen te gebruiken voor je handen, je hoofd, je oren en ogen, je longen, je knieën en je voeten. Draag werkhandschoenen, een veiligheidshelm, oordoppen, een veiligheidsbril, een stofmasker, kniebeschermers en werkschoenen. Tot slot voorkom je letsel door geen sieraden, zoals ringen en armbanden, te dragen.

Gebruik degelijk gereedschap 

Laat je voordat je start goed uitleggen wat de werking van gereedschap is en hoe je er veilig mee werkt. Goed gereedschap is erg bepalend voor je veiligheid en het bereiken van het gewenste resultaat. Veel ongevallen tijdens het klussen ontstaan door onkundig gebruik van gereedschap of het werken met middelen en materialen van slechte kwaliteit. Ook kan je klus behoorlijk vertraging oplopen door slechte spullen. Wellicht dat dingen mislukken of kapot gaan en dan moet je opnieuw beginnen.

Zonder gevaar werken met ladders en steigers

Tijdens diverse klussen zul je graag gebruik maken van een ladder of steiger. Dit kan echter gevaar opleveren als deze niet stevig op de ondergrond staat. Let hier dus op voordat je er op klimt. Check altijd even of ladders en rolsteigers beschadigingen hebben en dat ze voldoen aan de veiligheidseisen. Let tot slot goed op dat je zelf stabiel staat, bijvoorbeeld als je op een vouwladder werkt.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)