Je bedrijfspand verduurzamen? 5 nuttige tips!

Algemeen
Ook je bedrijfspand verduurzamen?
Ook je bedrijfspand verduurzamen? (Foto: aangeleverd)

Wanneer je een bedrijfspand of kantoor hebt, verbruik je waarschijnlijk ook veel energie. Er zijn een aantal simpele maatregelen die je kunt nemen om het energieverbruik te verminderen. Dit is goed voor het klimaat én je bespaart kosten. Wil je eerst meer inzicht in je energiehuishouding? Dan kun je eerst een energielabel voor je kantoor aanvragen bij Bedrijfsenergielabels. In het energieprestatieadvies-rapport die je dan ontvangt staan ook diverse maatregelen die je kunt nemen om je energielabel te verbeteren. Hieronder hebben we alvast vijf handige tips om je bedrijfspand te verduurzamen op een rijtje gezet!

1. Wees zuinig met energie

De eerste tip is meteen erg makkelijk om toe te passen. Gebruik namelijk alleen de energie die je echt nodig hebt. Zet dus de verwarming uit als iedereen weg is en zet deze weer aan wanneer werknemers naar het kantoor komen. Let er ook op dat je de verlichting uit doet als er niemand in een ruimte is. Vergeet je dit snel? Koop dan verlichting met sensoren. Deze gaan automatisch aan en uit op basis van beweging.

2. Investeer in duurzame maatregelen

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen die je op de lange termijn erg veel kosten kunnen besparen. Dit zijn bijvoorbeeld zonnepanelen of het verbeteren van je isolatie. Deze maatregelen zijn wel een grote investering om te nemen. Vergeet echter niet dat je investering wel terugverdient omdat de energiekosten erg omlaag zullen gaan. Voor grote maatregelen die zorgen voor duurzame energie kun je vaak ook subsidies aanvragen. Je krijgt dan een deel van de investering terug omdat je duurzame energie opwekt. 

3. Schakel een expert in

Weet je nu niet waar je moet beginnen? Dan kun je ook een energieadviseur inschakelen. Deze bekijkt het hele pand en neemt samen met jou alle mogelijkheden door. Deze expert heeft in goed inzicht in de kosten en opbrengsten van verschillende maatregelen. Je krijgt hierdoor een beter inzicht in de verschillende mogelijkheden. Hierdoor kun jij doelgericht het pand gaan verduurzamen. 

4. Vervang oude systemen

Een andere simpele maatregel die je kunt nemen is het vervangen van oude systemen. Vervang bijvoorbeeld oude verlichting door duurzamere ledverlichting. Deze verlichting is beter voor het milieu en gaat ook erg lang mee. Ook kun je het oude ventilatiesysteem vervangen. Een goede ventilatie is namelijk erg belangrijk in kantoorruimtes. 

5. Zorg voor een goed overzicht van de energiesituatie

Voordat je het pand kunt verduurzamen, is het belangrijk dat je een goed overzicht hebt van de huidige energiesituatie. Hierdoor kun je ook de verbeteringen makkelijker in kaart brengen. Je kunt bijvoorbeeld een energielabel voor je kantoor aanvragen via Bedrijfsenergielabels.nl. Dit label geeft aan hoe zuinig de energie in het pand is. Hoe hoger het label, hoe energiezuiniger het pand is. Hiermee heb je dus in een oogopslag meer informatie over jouw energiesituatie. 

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Rodi Media)