Gemeente zet in op sociale huurwoningen na herontwikkeling Picassolaan

Algemeen
Als de statushouders zijn vertrokken wordt dit een nieuwe woonwijk.
Als de statushouders zijn vertrokken wordt dit een nieuwe woonwijk. (Foto: Rodi Media/LV)

ALKMAAR - De gemeente gaat zich hardmaken voor sociale huurwoningen in de nieuwe woonwijk die aan de Picassolaan komt. Dat liet wethouder Pieter Dijkman weten tijdens een toelichting op het collegebesluit om de panden en grond aan te kopen. De woningen - waar nog twee jaar statushouders verblijven - zijn inmiddels getaxeerd en het college geeft de gemeenteraad het advies het complex aan te kopen. Die beslist 17 februari over de aankoop, vervolgens is er ook nog overeenstemming nodig met het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Na de verblijfsperiode van de statushouders kan het gebied ontwikkeld worden tot een reguliere woonwijk. Hoe die er precies uit komt te zien is nog niet bekend, meerdere scenario’s zijn mogelijk. 

“Het wordt een openbare tender waar partijen zich op in kunnen schrijven”, zegt wethouder Dijkman. “Het complex kan gesloopt worden om herontwikkeling mogelijk te maken, maar renoveren met een mogelijke uitbreiding van woningen kan ook.” Wanneer de herontwikkeling precies kan beginnen hangt volgens Dijkman af de plannen. “Op dit moment zijn er 78 appartementen, maar dat aantal wordt mogelijk uitgebreid naar 100. Uiteraard wordt 30% sociaal, maar we zetten hierbij in op sociale huur.” De vraag naar betaalbare huurwoningen is enorm en de gemiddelde wachttijd op woning is zo’n negen jaar. Ondanks alle nieuwbouwplannen - samen goed voor zo’n 15.000 woningen - zijn er over negen jaar nog steeds onvoldoende sociale huurwoningen. De projectontwikkelaars houden zich wel aan de eis dat een derde sociaal zijn, maar dat gaat in praktijk meestal om sociale koop. De gemeente kan ontwikkelaars niet beleidsmatig dwingen sociale huurwoningen op te leveren. Wel liet Dijkman al eerder optekenen met ontwikkelaars afspraken te kunnen maken, mogelijk via een convenant. Met het in eigen beheer hebben van het complex bij de Picassolaan kan de gemeente uiteraard wél eisen over de invulling stellen. 

Dit jaar leveren de Alkmaarse woningcorporaties 149 nieuwe huurwoningen op en starten ze met de bouw van 104 woningen. Daarnaast verduurzamen en verbeteren ze volgend jaar bijna 2.500 woningen, zo staat vastgelegd in prestatieafspraken 2022 tussen gemeente en hun huurdersorganisaties.  Dat de vraag naar sociale woningen enorm hoog is blijkt uit recent woningmarktonderzoek. De komende jaren blijkt die vraag nog hoger te liggen dan eerder was berekend. Het gaat om het toevoegen van 1.900 tot 2.800 sociale huurwoningen tot 2030. Aan de ‘versnellingstafel’ bespreken bestuurders van de gemeente Alkmaar en corporaties nieuwe locaties waar kan worden gebouwd en hoe de nieuwbouw kan worden versneld. Voor de komende jaren zijn er nog genoeg harde plannen. De Alkmaarse corporaties hebben tot en met 2023 de bouw van ruim 250 woningen op de planning staan. In totaal investeren de corporaties daarin bijna € 60 miljoen.