Maria Tesselschade vereeuwigd tegenover Singelgarage

Nieuws
Egmonder Fabio Pravisani, maker van het bronzen beeld van Maria Tesselschade. (Foto: Vincent de Vries)
Egmonder Fabio Pravisani, maker van het bronzen beeld van Maria Tesselschade. (Foto: Vincent de Vries) rodi.nl

ALKMAAR - Wie nu de Singelgarage uitloopt staat oog in oog met de beroemde Maria Tesselschade. In het parkje tegenover de ingang van de garage onthulde wethouder Christian Braak donderdag 20 december het bronzen borstbeeld van de beroemde Alkmaarse.
Maria Tesselschade Roemers Visscher (1594-1649) was dichteres, glasgraveerster en zangeres. Ze werd geboren in een welgesteld Amsterdams gezin. Haar vader, handelaar en scheepsassuradeur, voedde zijn kinderen op in een artistiek en intellectueel milieu. Al in hun jonge jaren maakten Maria en haar zus Anna kennis met de culturele elite. Schrijvers en dichters zoals Hooft, Vondel, Bredero en HuygensIn kwamen hun ouderlijk huis om ideeën uit te wisselen over taal en literatuur. Ze trouwt met zeeofficier Allard Crombalch en verhuist naar de Langestraat in Alkmaar en woonde hier van 1629 tot 1650. Hier houdt ze contact met met haar Amsterdamse schrijversvrienden. Ook bezoekt ze regelmatig bijeenkomsten op het Muiderslot om met kunstzinnige vrienden te discussiëren, te musiceren en voor te dragen uit eigen werk. Tesselschade wordt op jonge leeftijd weduwe, maar hertrouwt ondanks haar aanbidders niet.

Trouwring

Na de nieuwjaarsbrand in 2015 in de Langestraat in Alkmaar vond een grote archeologische opgraving plaats. Hierbij kwamen vondsten naar boven die ooit toebehoorden aan Maria Tesselschade. Zo werden onder meer haar trouwring met diamant, gegraveerde glasscherven en haar schoen gevonden. Bert Waardijk - onder zijn afgebrande winkel zijn de persoonlijke spullen van Maria gevonden - liet een exacte replica maken van het schoentje.