(Foto: Leon Vogelaar)

Stadsbeeld aan verandering onderhevig

ALKMAAR - Een stad leeft en het stadsbeeld is aan verandering onderhevig. Was de Nassaulaan met zijn reusachtige kastanjes misschien wel de mooiste straat van Alkmaar. Na het kappen van de beeldbepalende bomen is een gevoel van treurnis tijdens een ritje langs de herenhuizen en villa's nauwelijks te onderdrukken. Rij een paar honderd meter door en je begint spontaan te glimlachen, want tegenover het Murmellius Gymnasium ontstaat een prachtig, kleinschalig nieuwbouwproject.

Je begint spontaan te glimlachen

Nu alle takken aan de Nassaulaan opgeruimd zijn, valt de kale middenberm extra op. Alles wat je dan nog nodig hebt is een regenachtige zondag om het melancholische gevoel te versterken. Dat de bomen niet meer te redden waren, werd al snel duidelijk voor alle onafhankelijke deskundigen.

De zwammen tasten het hout aan en de kastanjebloedingsziekte maakt het af.

Scharlaken eiken

Gelukkig staat er straks weer groen in de statige laan, want zestien scharlaken eiken worden geplant die de plaats innemen van de achttien zieke kastanjes. De Amerikaanse boomsoort - waarvan de bladeren in de herfst rood kleuren - kan net zo groot worden als de gerooide bomen. Er worden geen jonge boompjes geplant, want de eiken zijn met tien meter hoogte en stamdikte van ruim zestig centimeter uit de kluiten gewassen.

Westerweg

Ooit stond hier een heel rijtje kleine, vervallen huisjes. Het is dan altijd maar afwachten wat er voor in de plaats komt, als de woningen worden verkocht aan een roekeloze projectontwikkelaar. Gelukkig zijn er altijd ondernemers die met veel liefde voor de stad en straat iets moois willen neerzetten. Zo ook aan de Westerweg, waar een kleinschalig nieuwbouwproject ontstaat dat opvalt in schoonheid. Puienprijswaardig? Zou zomaar kunnen, want Reneparatie - die de woningen bouwt - viel door zijn werk al eerder in de prijzen bij de tweejaarlijkse verkiezing. Architecten bureau Sander Douma verzorgde het ontwerp van de verschillende pandjes. De appartementen zijn bestemd voor de verhuur.


Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Wekelijks op de hoogte van Alkmaar nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een rondvlucht of een weekend weg

* verplicht veld

 

Meer berichten