Kaeskoppenstad blijft verrassen,
Kaeskoppenstad blijft verrassen, ((Foto: (Erik R Klaver)))

Nieuw op Kaeskoppenstad: 'De veranderende stad'

ALKMAAR - Een deel van de oude binnenstad van Alkmaar keert op 1 en 2 juni weer even terug naar de bloeitijd van de Gouden Eeuw: tijdens Kaeskoppenstad 2019!

Langs het Luttik Oudorp en het Verdronkenoord zijn de bekende historische attracties van Kaeskoppenstad weer te beleven: De Pracktyck van Pieter van Foreest, de woeste Watergeuzen, de Latijnse School, de vuurspuwer, de duykboot van Drebbel, ze zijn niet meer weg te denken uit dit geweldige evenement. Voor de bezoekers, die zich wanen in het Alkmaar van de Gouden Eeuw, is het weer een feest van verwondering.

Maar wacht eens, wat is daar aan de hand aan het Verdronkenoord? Het lijkt wel een opstootje…

Voorbij de kaasmakerij en de touwslagersbaan, vlakbij de stadsboerderij, ligt De Blekerij, een flink stuk grasland waar dames en meisjes bezig zijn met de was. Langs de gracht wappert het wasgoed vrolijk aan de lijn, maar daarachter staat een boze, mokkende menigte burgers. Hun woede richt zich op de notabelen die met elkaar in gesprek zijn in het theehuis, een prieel dat deels over het water van de gracht is gebouwd. Daar worden door hoge heren met Goudse pijpen plannen beraamd om de stad naar het oosten uit te breiden, met bebouwing van het Verdronkenoord, de Limmerhoek, het Luttik Oudorp en de Bierkade.

De ambachtslieden, de keuterboertjes en de kleine handelaren, die in dit gebied met hard werken hun karige brood verdienen, moeten dan maar wijken voor chique stadswoningen en bedrijfsgebouwen. En dat laten zij niet zomaar gebeuren! Er is protest, en de opgewonden burgers laten de edele heren weten wat zij met hun uitbreidingsplannen kunnen doen…

De veranderende stad, ook al aan het einde van de zestiende eeuw een flinke discussie

De wat oudere Alkmaarders herinneren zich nog wel de felle discussies in de jaren 1960-1970 in het Oostelijk Stadsdeel, toen Alkmaarders vochten voor het behoud van de grachten en van de smalle straten van de oude stad.

Kaeskoppenstad laat zien dat iedere tijd zijn eigen problematiek heeft: streed men in de twintigste eeuw voor het behoud van de grachten, rond 1590 was er protest tegen de aanleg ervan, tegen de oprukkende stad in het Oostelijk Stadsdeel. Met nieuwe decors en figuranten wordt dit aan het Verdronkenoord verbeeld: met een blekerij met een groot grasveld, een touwslagersbaan, een kaasmakerij, een stadsboerderij en een prachtig theehuis, als prieeltje.

Kaeskoppenstad blijft verrassen, ook in 2019! Kom kijken en verwonder je over Alkmaar in vroeger tijden!

Tickets voor Kaeskoppenstad zijn te koop op www.kaeskoppenstad.nl/tickets .

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Wekelijks op de hoogte van Alkmaar nieuws, leuke evenementen en diverse winacties.
Maak kans op een helikoptervlucht of een weekend weg

* verplicht veld

 

Meer berichten