Plaquette op zijn plek

Algemeen
Een bronzen plaquette die herinnert aan het verzet van twee docenten van de Julianaschool werd teruggegeven aan de erfgenaam ervan, het csg Jan Arentsz.
Een bronzen plaquette die herinnert aan het verzet van twee docenten van de Julianaschool werd teruggegeven aan de erfgenaam ervan, het csg Jan Arentsz. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Dinsdag 4 juni was het zover: een bronzen plaquette die herinnert aan het verzet van twee docenten van de Julianaschool werd teruggegeven aan de erfgenaam ervan, het csg Jan Arentsz. Carol Korringa (voorzitter van de Historische Vereniging Alkmaar) en Jos Stroomer (projectleider Monumentenloods) hebben de plaquette overhandigd aan Dick Bruinzeel, de voorzitter van het College van Bestuur van csg Jan Arentsz. Deze heeft de herinneringsplaquette in dankbaarheid aanvaard.

De plaquette herinnert aan het heldhaftige optreden van twee docenten van de voormalige Julianaschool, tot 1999 te vinden in de Burgemeester Palingstraat. De docenten waren H.A. van 't Laar en W.J. Bruinvis. Van 't Laar was docent Duits en directeur van de Julianaschool; Bruinvis was op dezelfde school docent lichamelijke opvoeding. Van 't Laar werd 46, Bruinvis 31. Zij hadden onderdak gegeven aan verzetsmensen en aan een Joods meisje. Beiden haalden juist de bevrijding niet. Bruinvis stierf op 13 december 1944 in concentratiekamp Langenstein en Van 't Laar stierf op 7 januari 1945 in concentratiekamp Neuengamme.

In 1929 bouwde de gemeente Alkmaar een lagere school in de Burgemeester Palingstraat. Deze school werd later uitgebreid met uitgebreid lager onderwijs (ULO). De school stond bekend als de Julianaschool. In 1968 werd de ULO afgeschaft en werd het de Juliana Mavo. Uiteindelijk is de school in 1999 gesloopt en werd elders het Jan Arentsz College. Voor waardevolle spullen werd een nieuwe bestemming gezocht; zo werden tegels uit de school hergebruikt, onder meer in het toilet van een huis aan de Kennemerstraatweg.