De hout-skeletwoningen in de Mare.
De hout-skeletwoningen in de Mare. ((Foto: aangeleverd))

Alle ogen op Bonnema

ALKMAAR - Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) en de Historische Vereniging Alkmaar (HVA) willen samen aandacht aan het werk van architect Bonnema besteden en houden daarom zondag 14 juli een fietstocht langs zijn werk.

Bonnema werd geboren in Stiens. Hij doorliep de hbs in Leeuwarden en voltooide een studie bouwkunde aan de Technische Hogeschool Delft, waarna hij in 1957 in Leeuwarden een architectenbureau begon. In 1963 verhuisde dit bureau naar een woonhuis met werkruimte in Hurdegaryp, dat Bonnema voor zichzelf had ontworpen. In de loop van zijn werkzame leven tekende Bonnema met zijn medewerkers een grote hoeveelheid gebouwen, waarvan de meeste zijn te vinden in Leeuwarden. In de laatste twintig jaar voor zijn dood bouwde hij vooral grote kantoorgebouwen, waaronder het hoogste kantoorgebouw van Nederland, de Delftse Poort ofwel het Nationale Nederlanden gebouw in Rotterdam. Bonnema was een functionalist. In zijn optiek waren gebouwen gebruiksartikelen die moesten voldoen aan de eisen die de gebruiker stelt. Daarbij volgt de vorm vanzelf uit de functie.

Rechtszaak

Hij wist in 1999 via een rechtszaak een gebouw van hemzelf te behoeden voor sloop. Hij beweerde dat renovatie goedkoper was en ondersteunde zijn argumenten met de wetgeving voor auteursrechten. Hij is hiermee de eerste architect geweest die juridische aanspraak heeft gemaakt op het beeldrecht van een gebouw. Een van de uitspraken van Bonnema is: 'Een goed gebouw krijgt pas na vijf jaar waardering en zal jaren later nog mooi gevonden worden.' Bonnema won in zijn leven verscheidene architectuurprijzen. Een plan van hem was te bewonderen in The Museum of Modern Art in New York. In Alkmaar bevinden zich zeven gebouwen ontworpen door Bonnema: Het PEN-dorp, het politiebureau, het Stadskantoor, de hout-skeletwoningen, een gedeelte van het winkelcentrum de Mare, de uitbreiding van de Mare uit 2000 en de huisvuilcentrale.

De fietstocht begint om 13.00 uur in de hal van het Regionaal Archief en de Kunstuitleen aan de Bergerweg 1. Deelnemers zijn welkom vanaf 12.30 uur met koffie en thee. De tocht duurt zo'n drie uur en ook het PEN-dorp kan worden bezichtigd. Deelname aan de tocht is gratis, maar aanmelden voor de fietstocht is gezien het beperkte aantal deelnemers verplicht en kan via info@hvalkmaar.nl met vermelding: Fietstocht Bonnema.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten