Michael van Buizen, eigenaar van boekhandel Feyn.
Michael van Buizen, eigenaar van boekhandel Feyn. ((Foto: Leon Vogelaar))

'Papier is heel geduldig'

ALKMAAR - Nog even en dan sluit Boekhandel Feijn definitief zijn deuren. Hoewel eigenaar Michael van Buizen moest wennen aan het idee, is hij inmiddels vertrouwd geraakt met de grote 'uitverkoop-borden' die tot en met 24 augustus in de winkel hangen.

"Ik had de winkel graag doorgegeven, maar er was niemand te vinden die de zaak kon overnemen. Ik ga straks van mijn pensioen genieten, maar ik sluit een heel fijne periode af. Ik kijk terug op elf mooie jaren, waar ik kon rekenen op een vaste klantenkring. Die klanten leer je dan ook persoonlijk kennen en dat maakt het werk ook leuk. Dat zal ik missen. Wat ik niet zal missen? De commerciële druk."

Papier blijft

Hoewel boekhandels het moeilijk hebben, is er volgens Van Buizen in de toekomst absoluut ruimte voor boekenwinkels. "Papier blijft. Mensen zullen altijd boeken blijven lezen. Papier is ook heel geduldig, een beeldscherm niet. Natuurlijk is er een verschil met vroeger. Toen verkocht ik nog 150 Volkskranten op één dag. Ook waren er papieren spoorboekjes. Veel is gedigitaliseerd, maar er blijft voldoende ruimte voor mooie boeken. In de afgelopen jaren zie je de interesses steeds verschuiven. Zo is er nu veel vraag naar kookboeken. Rubrieken ademen en bewegen als een golf. Zo is het altijd gegaan en dat zal in de toekomst niet anders zijn."

Sociale functie

De boekhandel aan de Laat vervulde voor Van Buizen soms een sociale functie. "Mensen beginnen vaak spontaan een praatje. Zo kwam eens een vrouw binnen die in anderhalf uur helemaal leegliep omdat ze midden in een lastige privésituatie zat. Die onverwachte situaties maken het bijzonder. Het is jammer om daar afscheid van te nemen. Aan de andere kant is het leuk om te zien wat er straks op mijn pad komt, want ik heb niets gepland. Ik zie het allemaal wel. Zaterdag 24 sluiten we af met een borrel. Alle vaste klanten zijn welkom en samen maken we er een mooi afscheid van!"

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Via de wekelijkse nieuwsbrief houden we je op de hoogte van alles wat er in Alkmaar gebeurt, leuke evenementen en diverse winacties.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en maak kans op een weekendje weg!

De Rodi Alkmaar nieuwsbrief:

* verplicht veld

Meer berichten