Gemaal MIjzen.
Gemaal MIjzen. ((Foto: Ritske Velstra))

Gemaal Mijzenpolder is kersvers monument

ALKMAAR - 14 september Open Monumentendag. Staat ie al in de agenda? In Alkmaar gaan die dag 76 monumentale deuren voor u open, die normaalgesproken gesloten zijn. Verder is er een uitgebreid activiteitenprogramma. In deze rubriek belichten we tot 14 september elke week een bijzonder monument of interessante activiteit. Deze keer: Het oude gemaal in de Mijzenpolder dat vorig jaar compleet gerestaureerd en is omgebouwd tot woonhuis.

Eén van de monumenten die dit jaar voor het eerst opengaan op Open Monumentendag, is het oude gemaal in Schermerhorn. Eigenaars Remko Volkers en Rogier Roord kochten vorig jaar dit stuk land in de polder, waar nog de ruïne stond van het oude stoomgemaal. Ze besloten het gebouw in ere te herstellen en er een modern houten woonhuis naast te zetten. Ze vroegen zelfs – met succes – de monumentenstatus aan voor het gemaal, zodat het voor het nageslacht bewaard blijft. Eind vorig jaar verruilden de heren hun stadse leven in Amsterdam-West voor een totaal nieuw leven in de polder. Op 14 september zetten zij de deuren open van hun zelf gecreëerde paradijs.

Koeienstal

Het oorspronkelijke gebouw is trouwens maar kort in gebruik geweest als stoomgemaal. Na de overgang op elektriciteit werd het een koeienstal. Er is vorig jaar heel wat werk verzet om het oorspronkelijke interieur weer zo goed mogelijk in ere te herstellen.De eigenaars hebben er bewust voor gekozen een modern (houten) woonhuis te plaatsen naast het monumentale gemaal. Hier een nieuw gebouw neerzetten in oude stijl (wat ook wel historiserend bouwen wordt genoemd) beschouwen ze als geschiedvervalsing. Juist door dit contrast, komt het monument nu beter uit de verf. Ook in het interieur is slim gebruik gemaakt van contrasten. Hier zijn gladde en strakke wanden gecombineerd met grove materialen als bakstenen muren en een ruw betonnen vloer.

Programma

Het gemaal in Schermerhorn is slechts één van de 76 monumenten die je op 14 september gratis kunt bezoeken. Het programmaboekje is, samen met de routegids en de plattegrond binnenkort verkrijgbaar bij onder meer de bibliotheken, de VVV's, de Grote Kerken en de grotere musea. Je vindt ze nu al digitaal op https://www.erfgoedalkmaar.nl/openmonumentendag/

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten