Zesde editie Lichtjesavond Alkmaar op stapel.
Zesde editie Lichtjesavond Alkmaar op stapel. ((Foto: (Archieffoto RM))

Lichtjesavond Alkmaar in sfeervolle grachten

ALKMAAR - De zesde editie van Lichtjesavond Alkmaar wordt zaterdag 31 augustus gehouden in Alkmaar. Dan vaart een grote stoet van kleine bootjes en rondvaartboten over de grachten door de sfeervolle binnenstad van Alkmaar. De organisatie ligt wederom in handen van Lionsclub Alkmaar, maar het evenement wordt gedragen door de deelnemers en het publiek dat trouw staat te kijken langs de route, zo weet Nathalie Menke van Lionsclub Alkmaar. "We verwachten een hele mooie nazomeravond, maar het wordt sowieso een feestje. Zowel deelnemers als bewoners van de binnenstad maken er echt gezamenlijk een mooi evenement van. Het belangrijkste blijft het goede doel: Stichting Help-Elkander. Samen gaan we zoveel mogelijk geld inzamelen voor hen."

Het startpunt van de aankomende Lichtjesavond Alkmaar is traditiegetrouw in de Turfhaven, waar partner en hoofdsponsor Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier om 20.25 uur het startsein geeft voor de stoet van boten in beweging komt. Wie een vaarbewijs heeft en een klein bootje kan meevaren of een bootje huren bij bedrijven zoals de 'Alkmaarse Bootjes verhuur' of 'De Kraak Actief'. En van die mogelijkheid wordt massaal gebruikt gemaakt, aangezien het aantal deelnemende boten in de loop der jaar is gegroeid. Nathalie: "Vorig jaar voeren er ruim tweehonderd boten mee en dat is geweldig. Wij hopen dat aantal deelnemers dit jaar te kunnen evenaren. Zodoende is er een mooie optocht in het water én kunnen we een mooie bijdrage leveren aan Help-Elkander. "Naast de mogelijkheid om zelf in een bootje te stappen is er ook de gelegenheid om in te schepen op een rondvaartboot als VIP, waarbij voor een klein hapje en drankje aan boord wordt gezorgd.

Goede doel

Zoals elk jaar wordt Lichtjesavond gekoppeld aan een goed doel. "Dit jaar is dat Stichting Help-Elkander. Gezinnen die in armoede leven hebben het zwaar. Dagelijks rondkomen met een (te) klein budget zorgt voor veel stress en langdurige psychische druk. Die vicieuze cirkel van opbouwende spanning kan doorbroken worden door deze mensen even een week een onbezorgde vakantie aan te bieden. Zolang je zelf niet met armoede wordt geconfronteerd, kun je je moeilijk voorstellen wat dat echt betekent, maar het grijpt diep in het leven van mensen in en leidt maar al te vaak tot een sociaal isolement, met alle gevolgen van dien."

Vermaak

Naar verwachting keert de varende optocht rond 22.00 uur terug in de Turfhaven, waar het tegen die tijd nog steeds gezellig is. "Zowel in de Turfhaven als langs de route hebben we gezorgd voor vermaak. Lichtjesavond Alkmaar duurt immers twee uur en dus moet er ook voor het publiek genoeg te doen zijn. Er speelt een band en er is een zanger bij het start- en finishpunt in de Turfhaven, waarna een DJ de muziek overneemt", vertelt Nathalie. Langs de hele route zijn er prachtige licht- en kunstobjecten te zien, al met al een hele belevenis.

Initiatief

Aangezien Lichtjesavond Alkmaar inmiddels een echt Alkmaars feest is, biedt het evenement aanleiding voor vriendengroepen om zelf wat te organiseren. "Zo zien we steeds vaker partytenten opduiken langs de route. Wij kunnen dat eigen initiatief alleen maar toejuichen, want het bevordert tenslotte het feestelijke gevoel van de avond", aldus Nathalie. Voor wie wil meevaren in een boot is er de mogelijkheid om een VIP kaartje te kopen bij Lionsclub Alkmaar. "We bieden daarnaast iedereen de mogelijkheid om vooraf te dineren in een restaurant aan de Turfhaven en vervolgens met een schipper mee te varen in de optocht."

Start en finish

Lichtjesavond Alkmaar vindt zaterdag 31 augustus plaats van 20.00 tot 22.00 uur. Start- en finishpunt is de Turfhaven in Alkmaar. Zie voor de volledige route, de aanschaf van een vaarbewijs en meer informatie: www.lichtjesavondalkmaar.nl

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten