Biljartzaal De Rekere vernoemd naar Ab Olie

Algemeen
Leonie Olie en wethouder Marcel van Zon openen de nieuwe biljartzaal in De Rekere.
Leonie Olie en wethouder Marcel van Zon openen de nieuwe biljartzaal in De Rekere. (Foto: Cock de Vries)

Alkmaar - De nieuwe biljartruimte in wijkcentrum De Rekere is vernoemd naar de drijvende kracht achter het sociale leven in de wijk Huiswaard: Ab Olie. Wethouder Marcel van Zon en Leonie Olie, de dochter van, verrichtten op 29 augustus de openingshandeling. Vervolgens gaf biljartvirtuoos Dirk Snip een demonstratie.

Ab Olie overleed op 15 december 2018. Hij was sinds de jaren zeventig verbonden aan de wijk Huiswaard. In eerste instantie als wijkagent, daarna als initiator van uiteenlopende sociale activiteiten in de wijk. Iedereen vond bij hem een gewillig oor. Hij had een groot hart, veel begrip en een niet aflatende energie om geld los te peuteren voor diverse projecten. Mensen, jong of oud, moesten geholpen worden, vond Ab. Bureaucratische barrières of organisatorische knelpunten moesten daarvoor wijken.

Leidende rol

De naam Ab Olie is ook onlosmakelijk verbonden met wijkcentrum De Rekere. Wat bijna vijftig jaar geleden begon als buurtinitiatief, groeide in de loop der jaren onder zijn leiding uit tot buurthuis en in 2015 tot het huidige wijkcentrum. Ook daarin speelde Ab een leidende rol. Zijn idee, een ontmoetingsplek voor mensen uit de buurt, een vraagbaak voor sociale kwesties, zinnige activiteiten voor senioren en vooral gezelligheid en vermaak voor iedereen, zijn hier gerealiseerd. De nieuwe biljartzaal doet recht aan die opvattingen. Om die reden heet deze ruimte voortaan de Ab Oliezaal.