Omver kegelen.
Omver kegelen. ((Foto: aangeleverd))

Oudste kegelbaan ter wereld?

SCHERMERHORN - Wellicht de oudste kegelbaan ter wereld ligt in het Noorderpolderhuis, langs de Molendijk tussen Schermerhorn en Ursem. Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september staan de deuren open. In het polderhuis kunnen bezoekers een gouden boek bewonderen, een soort gastenboek prachtig geïllustreerd door tekenaars. Aansluitend bij het thema van de Open Monumentendag Plekken van plezier staat in de timmerschuur de authentieke kegelbaan opgesteld. Lukt het om de kegels met de vierkant afgesleten ballen omver te werpen?

Het bestuur van de Schermerpolder kocht in het midden van de 18e eeuw het woonhuis en de werkplaats van de molentimmerbaas gelegen aan de ringdijk van de in 1635 drooggevallen polder. Aan het woonhuis bouwden dijkgraaf en heemraden een herenkamer als vergaderlocatie. Dit vertrek kreeg een imposant interieur met een prachtige schouw, goudlederen behang en polderkaarten aan de muur. In de schuren werkten de timmermannen aan het onderhoud van de 52 molens die destijds de Schermer droog hielden.

Oudste kegelbaan

In de timmerschuur bij het polderhuis is de kegelbaan te bewonderen. En dat niet alleen: probeer vooral zelf de kegels omver te werpen met de vierkant afgesleten ballen. Hoe oud de baan precies is, is niet bekend, maar het polderhuis dateert uit de 17e eeuw. Het kan wel eens om de oudste kegelbaan ter wereld gaan.

Noorderpolderhuis is te vinden aan Molendijk 11 in Schermerhorn. Op zaterdag 14 september geopend van 10.00-17.00 uur. Gratis koffie, thee en limonade. Het Museumgemaal Wilhelmina gelegen aan Molendijk 9 is te bezichtigen op zaterdag 14 september 13:00-17:00 en op zondag 15 september 11:00-17:00. Daarnaast zijn diverse molens van het hoogheemraadschap geopend.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten