Fraai stukje groen naast Grote Kerk

Algemeen
Wethouder Christian Braak en Eddo Carels openen de nieuwe inrichting van het kerkhof.
Wethouder Christian Braak en Eddo Carels openen de nieuwe inrichting van het kerkhof. (Foto: Rodi Media)

ALKMAAR - Helemaal af is het nog niet, maar de herinrichting van het kerkhof naast de Grote Sint Laurenskerk is donderdag 5 september geopend. Het is een fraai stukje stad geworden, met houten zitplekken, bloembakken en een toegangspoort tot de nader in te richten kerkhof. In november moet alles klaar zijn.Voor de officiële opening zong de vijftienjarige Sterre van Boxtel een prachtig klassiek stuk voor de gasten, die vervolgens geïnformeerd werden over de geschiedenis van het kerkhof dat de laatste jaren was verworden tot een flets stukje gras.

Het gebied oogde smoezelig. Er werden fietsen tegen bomen geparkeerd, de looproute werd er afgesneden en het werd zelfs gebruikt als hondenuitlaatplek. De gemeenteraad vond dat dit anders moest met het eeuwenoude kerkhof dat stamt uit de 11e eeuw: "Deze historische rustplek van vele Alkmaarders verdient meer aandacht en respect". Betrokkenen en belangstellenden hebben hun ideeën op tafel gelegd en met een kleine groep is het plan verder uitgewerkt. Het grafveld heeft nu een haag rondom met aan de voorkant een speciaal ontworpen entreepartij waarin dichtregels zijn verwerkt. Ieder die het grafveld op gaat passeert een stapsteen met een symbolische voorstelling over dood, rouw en herdenken. Zo worden bezoekers bewust gemaakt van de betekenis van deze plek. Wethouder Cristian Braak: "Met de herinrichting van het kerkhof bij de Grote Sint Laurenskerk heeft Alkmaar een bijzondere historische gedenkplek die thuishoort in het hart van onze stad. Door het groen, de bestrating en symbolen krijgt het de aandacht die het verdient".

Groen plein

Het plein voor de kerk is meegenomen in de planvorming. Het plein een nadrukkelijker invulling als verblijfsgebied, met plantvakken in de vorm van kerkramen, kleurige bloemen als glas-in-lood en bankjes. Zo krijgt ook de entree van de kerk meer cachet. Er blijft een route vrij voor rouw- en trouwauto's, calamiteiten en onderhoudsmaterieel voor de kerk. Tijdens begrafenissen klonk klokgelui vanuit een houten klokkentoren. Deze is afgebroken na het verbod uit 1830 op het begraven in bewoond gebied. De torenfundering is zichtbaar gemaakt in de bestrating en op een metalen boombak is de tekst te lezen die op de luidklok stond.

Sterre zingt de sterren van de hemel in de Grote Kerk.
Tekst van de Nederlandse dichter Gerrit Komrij.