Het noordelijk gevoel

Het noordelijk gevoel

ALKMAAR - Op vrijdagavond 20 september geeft Gerrit Jan Zwier een lezing met als titel 'Het noordelijk gevoel'.

In het reisboek over IJsland 'Land van grote eenzaamheid' (geschreven door Gerrit Jan), wordt voor het eerst gesproken over 'het noordelijk gevoel': Hij weet niet precies wat voor gevoel dat is. Het heeft te maken met een hang naar ruimte, naar eenzaamheid, naar zuiverheid misschien. Het lijkt op nostalgie, die ook nooit bevredigd kan worden. Met dweepzucht heeft dit gevoel in ieder geval niets te maken.

In 'Het noordelijk gevoel', een boek met reisverhalen, wordt deze exercitie in noordelijke streken voortgezet. Maar het boek opent met de Waddeneilanden, waar het noordelijk sentiment van Gerrit Jan is begonnen. Op allerlei manieren – denk aan de trekvogels, de flora en de geschiedenis van ontdekkingsreizen en de walvisvaart – zijn de Waddeneilanden met het hoge noorden verbonden.

In deze lezing spring wordt via Vlieland en Terschelling steeds behendig naar echt noordelijke bestemmingen gesprongen, zoals IJsland, Lapland en Spitsbergen.

Deze lezing wordt georganiseerd door de vereniging Nederland-Noorwegen en wordt gehouden in wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10 in Alkmaar.

De aanvang is 20.00 uur. Entree: leden € 3,- en niet-leden € 6,-.

Marsha Bakker

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten