Kees de Groot en Robin Goudsblom op de Alkmaarse drafbaan.
Kees de Groot en Robin Goudsblom op de Alkmaarse drafbaan. ((Foto: Vincent de Vries))

'Drafsport mag in Alkmaar niet verloren gaan'

ALKMAAR - Zijn betrokkenheid met de draf- en rensport is groot. Geboren tegenover de Alkmaarse drafbaan is hij van jongs af aan besmet met het paardensportvirus. Niet in de laatste plaats omdat ook zijn vader een paardensportliefhebber pur sang is. "Tot 2015 tekenden wij meer dan 20 jaar voor de organisatie van de jaarlijkse 4,5 kilometer van Alkmaar koersdag op de drafbaan. Omdat de paardensport in Alkmaar de laatste jaren in het slop is geraakt, wordt het hoog tijd om dit nieuw leven in te blazen."

Het enthousiasme spat ervan af als Kees de Groot over de paardensport praat. Alsof de sympathieke directeur van het mooie familiebedrijf C.A. de Groot Groep al niet druk genoeg is, maakt hij er graag de nodige tijd voor vrij. "Tja, het zit in je bloed hè", grijnst De Groot. "Toen ik vlak voor de vakantie werd gebeld door Paardensportvereniging Vooruit met de vraag of ik niet weer de kar wilde trekken om Europa's langste koers in Alkmaar te organiseren en daarbij de vrije hand kreeg, was ik óm."

Sponsors

Inmiddels is voor de 4,5 km van Alkmaar, die 6 oktober wordt verreden, een mooie nieuwe hoofdsponsor gevonden. Kees: "Dit jaar gaat deze koers als 'Runnerz/ZEturf 4,5 km van Alkmaar' door het leven. Daarnaast hebben we al een behoorlijk bedrag binnen van overige sponsors, dus ga er maar van uit dat het wederom een spectaculaire koersdag wordt met volle velden en hopelijk aansprekende trainers en pikeurs zoals wereldkampioen Rick Ebbinge en Hugo Langeweg. Het programma bestaat uit tien koersen, waarvan de hoofdprijs 7.000 euro vertegenwoordigt. De tweede hoofdprijs bij het Sprintkampioenschap van Alkmaar wordt door ons bedrijf C.A. de Groot gesponsord. Daarnaast zorgen we zoals altijd voor voldoende entertainment en activiteiten, zoals een ponykoers, een springkussen, schminken en wellicht virtual reality koersen."

Stichting

Wie denkt dat Kees de Groot het hier bij laat, komt bedrogen uit. "De 4,5 km van Alkmaar is de eerste prioriteit, maar ik ga niet voor een, twee of drie koersen. Dus ik heb een aantal 'wijze' dames en heren om me heen verzameld en de Stichting Exploitatie Drafcentrum Alkmaar opgericht. In deze stichting hebben naast mijn persoontje, Robin Goudsblom en Sierdje Schokker zitting. Waar ik vooral commercieel bezig zal zijn, pakt Robin de operationele zaken op en let Sierdje als penningmeester op de centjes. We gaan voor de lange termijn en willen minimaal tien koersen per jaar organiseren. Maar dat is niet het enige, want het plan is ook de volledige exploitatie van het Alkmaars drafcentrum voor onze rekening te nemen. Een aantal jaren geleden is het drafcentrum voor veel geld grondig verbouwd en gemoderniseerd, dus het is zonde om er niets mee te doen. Bovendien ligt het drafcentrum er tiptop bij, omdat er nog steeds dagelijks wordt getraind."

Evenementen

Naast het organiseren van koersen wil de stichting de exploitatie van het drafcentrum breder trekken. Kees de Groot: "Denk aan het organiseren van feesten, partijen en evenementen. Wij kijken momenteel naar een model om er een levendig evenementencentrum van te maken en zijn dus naarstig op zoek naar een aantal spelers die partner willen worden. Met deze exploitatie van de drafbaan willen we de nodige kosten dekken en meer bekendheid voor het drafcentrum en de sport realiseren. Hoe dit er verder uit gaat zien zijn we nog aan het onderzoeken en zal de komende periode duidelijk worden. Tot die tijd zijn we vooral aangewezen op onze sponsors en niet te vergeten de vrijwilligers. Ik heb er alle vertrouwen in dat het vanaf 2020 op het drafcentrum gaat en moet gebeuren. Wij zijn zeer gemotiveerd en enthousiast, dus het moet kunnen!"

Wie de sfeer alvast wil proeven is zondag 6 oktober vanaf 13.30 uur van harte welkom op het drafcentrum aan de Koning-Willem Alexanderlaan 4 voor de Runnerz/ZEturf 4,5 kilometer van Alkmaar.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten