Bas de Regt houdt Ontzetrede 2019

Algemeen
Bas de Regt houdt Ontzetrede 2019.
Bas de Regt houdt Ontzetrede 2019. (Foto: Vincent de Vries)

ALKMAAR - De in mei afgetreden voorzitter van de 8 October Vereeniging Bas de Regt spreekt op 8 oktober de Ontzetrede 2019 uit. Dit gebeurt tijdens de officiële herdenking van Alkmaar Ontzet op dinsdag 8 oktober om 12.00 uur in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar. Hiermee wordt de traditie in ere gehouden dat een voorzitter in het jaar van aftreden de Ontzetrede mag houden. De titel van de rede van Bas de Regt is "Samen leven, geven en krijgen. Hoe wij Alkmaar nog leuker kunnen maken." De toegang is gratis.

Bas de Regt is ruim 11 jaar voorzitter geweest van de 8 October Vereeniging 'Alkmaar Ontzet'. Hij is advocaat in Alkmaar, en woont en werkt bijna zijn hele leven in de kaasstad. In mei van dit jaar droeg hij de voorzittershamer over aan Frits Westerkamp, coach op het gebied van lokale politiek en democratische vernieuwing en voorheen wethouder bij verschillende gemeenten in Noord-Holland. Tot halverwege de jaren tachtig werden de herdenkingsrede en de kranslegging samen gehouden in het Victoriepark. Sinds 1986 wordt de kranslegging door de burgemeester en de voorzitter van de 8 October Vereeniging gedaan bij Victorientje in het Victoriepark. Victorientje, het beeld van godin Victoria, heft haar rechterarm op en maakt met haar hand een afwerend gebaar naar Oudorp, waar in 1573 het Spaanse hoofdkwartier was gevestigd. De kranslegging is dit jaar op maandag 7 oktober om 18.30 uur.

Het plechtige hoogtepunt van Alkmaar Ontzet, de herdenkingsrede, wordt de volgende dag van 12.00 tot 13.00 uur gehouden in de Grote Kerk. De herdenkingsrede wordt van oudsher uitgesproken door een inspirerend persoon en is gelinkt aan het thema van de Ontzet-viering. Het thema van dit jaar is 'Spraakmakend'. De herdenkingsrede is gratis toegankelijk. Wilt u erbij zijn, zorg dan dat u op tijd bent, want de Grote Kerk loopt elk jaar vol.