Zwerfvuil opruimen in Kenia
Zwerfvuil opruimen in Kenia ((Foto:'s aangeleverd))

Alkmaarse Loura tijdens World Cleanup Day in Kenia

THIKA/ALKMAAR - Miljoenen mensen kwamen zaterdag 21 september in actie tijdens World Cleanup Day, het grootste burgerinitiatief ter wereld dat zich inzet tegen zwerfafval. De Alkmaarse Loura Doesburg deed mee, niet in haar eigen kaasstad, maar in Kenia.

'Afval wordt gewoon op de grond gegooid'

Loura is is nauw betrokken bij Stichting Fursa, een organisatie die onderwijs en sport voor kansarme kinderen mogelijk maakt in het Keniaanse stadje Thika, veertig kilometer boven de hoofdstad Nairobi. Het leek haar een goed idee om ook in de arme wijken van Thika een schonere omgeving onder de aandacht te brengen. Afval wordt daar op de grond gegooid bij gebrek aan vuilnisbakken en de ophaaldienst bestaat hoofdzakelijk uit geiten, varkens en kippen. Vol goede moed reisde ze af om samen met de kinderen van Fursa en de lokale bevolking de handen uit de mouwen te steken.

Vage toezeggingen

Bedrijven werden gevraagd een bijdrage te leveren in de vorm van afvalzakken, bezems, handschoenen en een vrachtwagen om alles te verzamelen. Op z'n Keniaans ging er de nodige tijd voorbij en bestond het resultaat uit enkele vage toezeggingen. Het enthousiasme en positivisme, ook typisch Keniaans, leden er echter niet onder. Zelfs toen een dag van tevoren de leverancier van de vrachtwagen en een andere sponsor om onduidelijke redenen afhaakten was er geen paniek.

Prikkend door de wijk

Zaterdagochtend bleek dat de Rotary Club van Thika en de plaatselijke Rode Kruis afdeling de helpende hand hadden toegestoken en ook was er zowaar een pick-up truck geregeld. Handschoenen gingen aan, bezems werden gepakt en de groep van ongeveer 50 jongeren ging aan de slag. In optocht trok het gezelschap vegend, prikkend en scheppend door de wijk. Uit de huisjes kwam steeds meer jeugd tevoorschijn die zich aansloot bij het gezelschap en spontaan begon te helpen. Het gerucht dat er aan het eind van de tocht limonade en een lekkernij voor de deelnemers was hielp daar zeker aan mee. Zo eindigde een groep van bijna 150 mensen na enkele uren in het Fursa Centre, het studie- en sportcentrum van de stichting Fursa. Daar werd de dag afgesloten met dankwoorden, toespraken van diverse vertegenwoordigers en een flitsende karatedemonstratie. Iedereen was het erover eens dat deze dag volgend jaar een vervolg moet krijgen.

Mee?

Loura Doesburg besloot haar bijzondere schoonmaakreis met een bezoek aan de Masai-stam om handwerk te kopen, die zij in Nederland bij diverse gelegenheden voor Stichting Fursa verkoopt. Ook zij is van plan om in september 2020 World Cleanup Day in Kenia een vervolg te geven. Belangstelling om mee te gaan? Neem contact op via www.fursa.nl.


Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten