Nacht van de Nacht: aandacht voor het donker.
Nacht van de Nacht: aandacht voor het donker. ((Foto: Pexels.com))

Waar is het pikdonker van vroeger?

ALKMAAR - Nederland is door terreinverlichting, sierverlichting, reclameverlichting en verlichting in de glastuinbouw een van de meest verlichte landen ter wereld. Het pikdonker van vroeger is verdwenen. Om de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder, organiseren de Natuur- en Milieufederaties zaterdag 26 oktober de jaarlijkse de Nacht van de Nacht.

Nacht van de Nacht: aandacht voor het donker

In heel Nederland worden activiteiten georganiseerd en doven honderden deelnemende bedrijven en gemeenten het licht in gebouwen en gaat reclameverlichting uit. Ook in Alkmaar wordt hier bij stilgestaan en wordt er een wandeling georganiseerd om het donker te beleven. We staan er vaak niet bij stil en verlichting lijkt zo vanzelfsprekend, maar is het op sommige plekken nodig of juist storend. Als je op straat loopt, is het opvallend dat juist niet de woningen, de plekken waar mensen zijn, het meeste licht produceren maar de plekken waar juist geen mensen zijn. Denk aan etalages, lichtreclames, gesloten bedrijfspanden en parkeergarages. Licht lijkt een noodzakelijk bij-effect van de verstedelijking en de 24-uurs-economie. Inmiddels is het in Nederland en andere geïndustrialiseerde landen bijna onmogelijk om nog plekken te vinden waar de hemel echt donker is Planten en dieren zijn afhankelijk van het dag en nacht ritme voor een gezond leef gedrag. Voor rusten, voedsel zoeken, schuilen en de weg vinden zijn het licht van de dag en de het donker van de nacht nodig. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kunstlicht gedurende de nacht veel invloed heeft op nachtdieren, zoveel dat het soms zelfs levensbedreigend is voor veel soorten.

Proefjes

Stichting Animo (Natuur en Milieu organisaties Alkmaar), organiseert twee activiteiten om het donker te beleven, een vaartocht en avondwandeling in hartje Alkmaar. Na afloop is een leuke quiz om je kennis te testen over het belang van donker. Kinderen zijn van harte welkom, er is een speciale avondwandeling voor kinderen waarbij je samen met een gids leuke proefjes gaat doen. De batdetector gaat mee om vleermuizen te spotten. Start vaartocht en avondwandeling: 19:30 uur. Reserveren voor deelname via animo@animo-alkmaar.nl, meer informatie en activiteiten Nacht van de Nacht: www.nachtvandenacht.nl.

Ontvang dé nieuwsbrief van Rodi Alkmaar!


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en maak kans op leuke prijzen! Deze worden bekendgemaakt in de nieuwsbrief. Daarnaast ontvang je natuurlijk elke week het belangrijkste nieuws!

* verplicht veld

 

Meer berichten