Open dag Regionaal Archief Alkmaar

Algemeen
Van middeleeuws perkament tot de digitale wereld.
Van middeleeuws perkament tot de digitale wereld. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het woord 'archief' roept bij veel mensen beelden op van stof en vergeelde documenten die hermetisch zijn afgesloten van de buitenwereld. Het Regionaal Archief aan Bergerweg 1 wil het tegendeel graag laten zien en houdt zaterdag 9 november van 11.00 tot 16.00 uur een open dag.

In de depots van het archief worden veel schatten bewaard

In de depots van het archief worden veel schatten bewaard: van prachtige middeleeuwse perkamenten oorkonden tot digitale documenten en computerspellen. Bezoekers van de open dag kunnen retrocomputerspellen spelen, een reis door de tijd maken in de depots van het archief, floppy's laten uitlezen en advies krijgen over het bewaren van papieren en digitale documenten.

Ook oude documenten en boeken komen tijdens de open dag aan bod. Wat voor spullen bewaart het Archief? En hoe zorgen we ervoor dat alles ook over honderden jaren nog bestudeerd en gebruikt kan worden? De depots van het Regionaal Archief zijn tijdens de open dag geopend. Normaal zijn ze gesloten voor bezoekers. Medewerkers vertellen over de bijzondere boeken, kaarten, foto's, brieven en andere documenten die er worden bewaard. Bezoekers komen oog in oog te staan met de eeuwenoude stadsrechten van Alkmaar, Schagen en Barsingerhorn, de befaamde polsstokbriefjes, prachtige handschriften en oude drukken, documenten uit de beide Wereldoorlogen en eeuwenoude brieven – onder andere van VOC-vaarders uit De Rijp en Alkmaar.

Meer informatie op wwwregionaalarchief.nl/opendag of de Facebookpagina van het Regionaal Archief.

Afbeelding