Acht sterke koppels in de baan tijdens Wieler 3 daagse

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Rob Duin)

ALKMAAR - Het gehele podium van het Europees Kampioenschap Stayeren in Pordenone (Italië) staat eind oktober aan de start van Wieler 3 daagse Alkmaar. Met acht sterke koppels in hoge snelheid op de baan, belooft het stayeren spannende wedstrijden op te leveren.

Net als bij de tweede editie van de 3 daagse is het René Kos ook dit jaar gelukt om het gehele EK podium te bewegen om naar Alkmaar te komen. René Kos, Wedstrijdleider Stayeren: "Reinier Honig, Europees kampioen en winnaar van de tweede editie van Wieler 3 daagse Alkmaar rijdt samen met gangmaker Jos Pronk. De Duitser Daniel Harnisch rijdt achter Peter Bauerlein en Christoph Schweizer, ook uit Duitsland, komt met gangmaker André Dippel naar de start."

Het rennersveld wordt aangevuld met Giuseppe Atzeni (Zwitersland), meervoudig Europees kampioen en winnaar van het Stayeren tijdens de eerste editie van Wieler 3 daagse Alkmaar. Het is voor Atzeni zijn laatste buitenlandse wedstrijd op de baan waar hij in 2009 en 2010 Europees Kampioen werd. Gangmaker René Kos (oud wereldkampioen stayeren) bestuurt voor Atzeni de motor. De vijfde deelnemer is de nummer 4 van het EK, Fransman Emilien Clere. Nederlanders Jeroen Kaldenbach (nummer 6 op het EK), Luuk Jansen en Christian Kos completeren het rennersveld. "Stayeren is een wieleronderdeel waarbij de renner achter een grote motor rijdt en gegangmaakt wordt door een andere renner. Samen vormen zij een koppel om hoge snelheden en spectaculaire wedstrijden op de baan te rijden. "Alkmaar is de enige baan in Nederland waar vandaag de dag nog gestayerd wordt. Het is voor mij dan ook niet meer dan logisch dat dit onderdeel tijdens de 3 daagse plaatsvindt. Ik kijk er al weer naar uit!", vertelt René Kos.

Family Day

De jeugd staat zaterdag 2 november centraal tijdens het gratis side-event programma van de Wieler 3 daagse Alkmaar. Het Evenemententerrein tegenover het Sportpaleis staat bol van activiteiten waaronder Fixed Gear clinics en Dikke Banden Races. Deze dag start de finaleavond van de Wieler 3 daagse Alkmaar al om 16.00 uur. Naast heren elite, dames en stayers staan ook jeugdige renners aan de start. Alle kinderen tot en met 15 jaar hebben gratis toegang tot het spektakel op de wielerbaan. De activiteiten van de Family Day vinden plaats op het Evenementen Terrein, Olympiaweg 26, tegenover Sportpaleis Alkmaar. Inschrijving voor de Dikke Banden Races is geopend via mijn.knwu.nl, het evenement is te vinden op de kalender onder 2 november 2019. Deelnemers dienen een eigen fiets mee te nemen, dit kan gewoon de fiets zijn waarop naar school wordt gefietst. Inschrijven voor de Fixed Gear Clinics is niet noodzakelijk. Sportpaleis Alkmaar stelt de fietsen beschikbaar, deelnemers dienen zelf een helm mee te nemen. Het complete programma van de Family Day is te vinden op de website van de 3 daagse, www.w3da.nl/familyday. Tickets voor het evenement zijn vanaf € 5,-- via dezelfde website aan te schaffen.

Dikke Banden Races

De Family Day start met Dikke Banden Races voor kinderen geboren tussen 2007 en 2012. De 'Klaar voor de Start Dikke Banden Races' van de KNWU zijn koersjes voor jongens en meisjes van 7 tot en met 12 jaar oud, die geen wielerlicentie of basislidmaatschap bij de KNWU hebben. Iedereen kan deelnemen op een eigen fiets - geen racefiets - en uitkomen in de eigen leeftijdscategorie. Bij voldoende animo worden de jongens en meisjes van elkaar gescheiden. De inschrijving voor de Dikke Banden Race is geopend op klaarvoordestart.org. De Dikke Banden Races worden georganiseerd door Klaar voor de Start, een initiatief van Marianne Vos en Tom Dumoulin.

Finaleavond Wieler 3 daagse Alkmaar

Tijdens de finale avond van Wieler 3 daagse Alkmaar starten er naast heren elite, dames en stayers ook jeugdige talenten op de baan. De selectie van renners wordt verzorgd door wielervereniging Alcmaria Victrix. Naast spanning en sportief spektakel op de wielerbaan zijn er ook deze avond muzikale optredens in het Wielercafé op het middenterrein van het Sportpaleis.

Meet & Greet Terpstra en Ten Dam

Als ambassadeurs van het EK wegwielrennen in Alkmaar ontwikkelden Laurens ten Dam en Niki Terpstra samen een spectaculaire route door de binnenstad. Ook bij Wieler 3 daagse Alkmaar, official side event van het EK, zijn beide heren aanwezig. Tijdens Wieler 3 daagse Alkmaar maken zowel publieksfavoriet Niki Terpstra als Laurens ten Dam, voor het derde opeenvolgende jaar ambassadeur van dit evenement, tijd voor de fans. Niki Terpstra is in vorm. De Bergense Niki Terpstra staat alle drie de avonden aan de start. Tijdens de 3 daagse vormt de renner uit Bergen een koppel met meervoudig Belgisch kampioen Moreno de Pauw. Hij is niet alleen op de wielerbaan van heel dichtbij in actie te bewonderen, want Niki maakt tijdens deze thuiswedstrijd ook even tijd voor zijn fans. Op vrijdagavond rond 20.45 uur zijn alle fans van harte welkom in het Wielercafé om met Niki op de foto te gaan. Op zaterdagavond, de finaleavond, is het Family Day. Om 15.30 uur, direct na de gratis side events op het evenemententerrein, opent het Sportpaleis haar deuren. Deze avond staat ook in het teken van hulde. Wethouder Sport, Pieter Dijkman: "Laurens ten Dam neemt afscheid van zijn carrière als profwielrenner. Het college van de gemeente Alkmaar wil hem deze avond als topsporter en liefhebber van Noord-Holland in het zonnetje zetten voor zijn prestaties in de wielerwereld." Op de foto met Laurens ten Dam? Dat kan. Hij staat op zaterdagavond om 17.30 uur klaar voor een Meet & Greet met alle fans die in het Sportpaleis aanwezig zijn.

Algemene informatie

De elite, stayers met ronkende motoren, dames en sprinters wisselen elkaar in hoog tempo af. Er is dit jaar ook ruimte gemaakt voor de jeugd. Zowel op vrijdag als op zaterdag betreden zij de wielerbaan en tijdens de koersen voor de jeugd hun talent laten zien. De deuren van Sportpaleis Alkmaar openen donderdag om 18.00 uur, vrijdag om 17.30 uur en zaterdag om 15.30 uur. Kaarten zijn te koop voor € 15,00 via www.w3da.nl/tickets of de receptie van sportcomplex De Meent Bauerfeind. Een kaart geeft toegang tot de tribune, het expodorp én het gezellige Wielercafé. Tickets zijn aan de deur verkrijgbaar voor € 18,50. Kinderen tot en met 15 jaar hebben op zaterdag gratis toegang en betalen de donderdag en vrijdag € 5,00. Meer informatie over het programma, het rennersveld of tickets is te vinden op www.wieler3daagsealkmaar.nl.

Afbeelding