Italië en Nederland hoofdrolspelers dag vier EK

Sport
Oranje in een treintje aan kop bij de vrouwen elite.
Oranje in een treintje aan kop bij de vrouwen elite. (Foto: Frits van Eck)

ALKMAAR – Alberto Dainese (beloften) en Amy Pieters (elite-vrouwen) waren de winnaars van de voorlaatste dag van het EK wielrennen in Alkmaar. Daarmee blijven Nederland en Italie hoofdrolspelers op dit Europees kampioenschap op de weg.

De wedstrijd voor de vrouwen heeft een zege opgeleverd voor Amy Pieters. Ze was de snelste van een kopgroep van drie. De Italiaanse Elena Cecchini sprintte naar zilver, Lisa Klein werd derde. Achter de koploopsters werden Lorena Wiebes en Kirsten Wild respectievelijk vierde en zesde. Het was alweer de vijfde gouden medaille voor de Nederlandse wegselectie op dit EK.

Na zeventig kilometer reden Amy Pieters, Elena Cecchini en Lisa Klein weg. Ze wisten ruim twee minuten voorsprong bijeen te rijden. Nederland ging in de achtervolging en bracht de marge terug tot een minuut. Maar toen de rensters van bondscoach Loes Gunnewijk van kop af gingen, liep de voorsprong weer snel op.

'Geen spelletjes'
En dus was het aan Zwanenburgse Pieters om het af te maken in haar provincie Noord-Holland. "Natuurlijk geeft dat druk. Maar ik had onderweg gevoeld dat ik goed was en had het idee dat ik het af kon maken. Wel had ik gevraagd of de andere Nederlanders de druk wat konden opvoeren zodat die andere twee - die ploeggenoten zijn - geen spelletjes konden spelen. Door de voorsprong even iets geringer te maken. De sprint wilde ik graag vanuit de achterste positie ingaan, maar dat wilde Cecchini ook. Maar ik ging van mijn eigen kracht uit en kon het ook vanuit de tweede positie doen. Winnen moest gewoon. Ik had niet graag de anderen van Team NL laten weten dat ik tweede was geworden, het is eigenlijk voor ons momenteel vooral de eerste plaats die telt. Ik ben natuurlijk ook voor mezelf heel blij dat ik gewonnen heb."

Dainese
De Italiaan Alberto Dainese had daarvoor het goud gewonnen bij de beloften op het Europees Kampioenschap in Alkmaar. Niklas Larsen eindigde namens Denemarken als tweede, Ralt Arm uit Estland werd derde. Beste Nederlander werd Nils Eekhoff op de vijfde stek.

Het peloton bij de mannen tot 23 jaar op de rug gezien.
Op de Munnikenweg worden de kasseien massaal ontweken door de mannen tot 23 jaar.
De Nederlandse vrouwen zijn oersterk en controleren de koers.
In een treintje over de Kanaalkade.
Het vrouwenpeloton raast door Alkmaar.
De eiltevrouwen in actie tijdens het EK in Alkmaar.
Het peloton is door de hevige wind inmiddels aardig uitgedund.
Amy Pieters, winnares bij de elitevrouwen, kunstig vastgelegd door fotograaf Frits van Eck.
De koplopers scheuren door de binnenstad.
Als het peloton voorbijkomt is pas echt goed te zien hoe hard de vrouwen rijden.
Mannen beloften in actie.
De koplopers in de beloftenkoers racen door de Langestraat.
De gouden Amy Pieters zingt mee met het Wilhelmus.