Idrissi schiet AZ langs promovendus RKC

Oussama Idrissi, hier op archiefbeeld, was de gevierde man in Waalwijk. Met twee treffers schoot hij AZ naar zijn tweede overwinning op rij. (Foto: Archief/NH)

WAALWIJK- AZ heeft zondag 11 augustus het uitduel bij RKC met 0-2 gewonnen. In het Mandemakers Stadion werd het verschil met de thuisploeg in de laatste tien minuten voor rust gemaakt. Oussama Idrissi maakte beide goals.

RKC begon enthousiast aan het eerste thuisduel sinds de terugkeer naar de Eredivisie. Mario Bilate werd door de jarige Fredrik Midtsjø van scoren afgehouden en Darren Maatsen stuitte van dichtbij op Marco Bizot. Dat gebeurde nadat Jonas Svensson in het eigen strafschopgebied omver was gelopen. AZ werd tussendoor dreigend via Myron Boadu en nam steeds meer het heft in handen. Nadat Calvin Stengs al net naast had geschoten via een Waalwijks been, was het tien minuten voor rust alsnog raak. Stengs vond Boadu, die Idrissi diep stuurde. De linksbuiten vond net als in de eerste speelronde het net. Boadu was vervolgens zelf dicht bij verdubbeling van de voorsprong en kwam daarbij in botsing met Etienne Vaessen. De keeper moest er geblesseerd af en werd vervangen door Kees Heemskerk, die in de blessuretijd van de eerste helft de 0-2 om de oren kreeg. Weer was Boadu de aangever en weer Idrissi de afmaker.

Rood
Stengs kreeg direct na rust op aangeven van Boadu een grote kans de score uit te breiden, maar schoot op Heemskerk. De druk van RKC nam hierna toe. Stijn Spierings schoot net naast en zelfs nadat Juriën Gaari rood kreeg, bleef ploeg van Fred Grim dreigend. Zo miste Maatsen een grote kans en schreeuwde de Waalwijkse aanhang om een penalty na vermeend hands van Stijn Wuytens.

Koeman
In het laatste halfuur kwamen de Alkmaarders nog maar weinig in de problemen. Zelf probeerden de bezoekers het nog met afstandsschoten van Yukinari Sugawara en Jordy Clasie en pogingen van dichtbij van Boadu en Albert Gudmundsson. Het bleef onder toeziend oog van bondscoach Ronald Koeman echter bij twee goals.

Onderzoek naar instorten dak
AZ heeft zondag het gerenommeerde ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV in de arm genomen om een onafhankelijk onderzoek te doen naar het instorten van een deel van het dak van het AFAS Stadion, De betrokken partijen hebben gezamenlijk een plan van aanpak voor het onderzoek besproken. De deskundigen van Royal HaskoningDHV en de gemeente Alkmaar hebben zondagmiddag de situatie ter plaatse geïnspecteerd. Alle mogelijke oorzaken van het instorten worden onderzocht. Inhoudelijk kan AZ nog niet reageren tot het onderzoek is afgerond.

De thuiswedstrijd van Jong AZ tegen Telstar van maandagavond 12 augustus is verplaatst naar het AFAS trainingscomplex aan de Zuiderweg 72a in Wijdewormer. De aftrap is om 20.00 uur, gekochte kaarten blijven gewoon geldig. Waar de overigen thuisduels van de aankomende week - donderdag 15 augustus de Europa League-wedstrijd tegen FC Mariupol en zondag 18 augustus het eredivisieduel tegen FC Groningen - is nog niet bekend.

(Bron: AZ.nl)