AZ in Haags stadion overtuigend langs FC Mariupol

Uitblinker Calvin Stengs: 'Deze wedstrijd in Den Haag voelde als een thuiswedstrijd'. (Foto: YouTube)

DEN HAAG - AZ is goed uit de startblokken gekomen in het tijdelijke onderkomen in Den Haag. De vanwege het ingestorte dak verplaatste wedstrijd tegen Mariupol werd donderdagavond 15 augustus simpel gewonnen door de Alkmaarders. In het Cars Jeans Stadion werd het 4-0 en dus gaat AZ door naar de play-offs van de Europa League.

De Alkmaarders kwamen goed uit de startblokken; al in de zevende minuut was er een grote kans voor Idrissi maar zijn schot werd gekraakt. Niet veel later belandde de bal voor de voeten van Midtsjø maar ook zijn inzet belandde op een Oekraïens been. Toch kwam AZ alsnog op een verdiende 1-0 voorsprong. Rechtsback Jonas Svensson zette met een schitterende pass Calvin Stengs vrij voor de doelman, die de bal vervolgens goed achter doelman Khudzhamov schoot. In de daaropvolgende fase was de ploeg van AZ-trainer Arne Slot iets minder dominant, maar kwam het nauwelijks in de problemen. Op slag van rust lukte het de Alkmaarders toch nog om de voorsprong te verdubbelen, toen Thomas Ouwejan op aangeven van Stengs uithaalde en via de binnenkant van de paal raak schoot: 2-0. In de tweede helft had AZ nauwelijks iets te vrezen van Mariupol. In de tweeënzestigste was Stijn Wuytens dichtbij een doelpunt, maar zijn kopbal verdween via een schouder over de goal van de Oekraïners. In de daaropvolgende corner was het echter wel raak voor de Belg. De 3-0 zorgde voor het verdwijnen van het laatste beetje spanning in de wedstrijd.

Eigen doelpunt
In de slotfase was AZ heer en meester maar verzuimde het om het veldoverwicht om te zetten in nog meer doelpunten. Toch kwam er nog een vierde doelpunt van de Alkmaarders. Sergiy Yavorskyy werkte de voorzet van Owen Wijndal ongelukkig achter zijn eigen keeper en bepaalde de eindstand daarmee op 4-0.

Spelmaker en uitblinker Calvin Stengs blikte na afloop van het duel in Den Haag tevreden terug. "Ik denk dat we goed hebben gespeeld en vrijwel niet in de problemen zijn gekomen. We hebben de kansen vandaag goed benut. Deze wedstrijd in Den Haag voelde als een thuiswedstrijd. Alle credits voor ADO dat ze het hier zo goed hebben ingericht. De fans zijn ook goed achter de ploeg gaan staan. Mooi!"

Royal Antwerp
AZ neemt het in de derde ronde van de play-offs van de Europa League op tegen Royal Antwerp, dat na verlenging won van het Tsjechische Viktoria Plzen. AZ begint op 22 augustus met een 'thuisduel'. De return in België volgt een week later.