Monumentaal V&D-pand op de schop

Algemeen
Zo ziet het huidige V&D pand er straks uit.
Zo ziet het huidige V&D pand er straks uit. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Na het vertrek van Topshelf werd het stil rond het voormalige V&D pand in de Laat, maar daar komt verandering in. Het pand gaat binnenkort op de schop en biedt straks ruimte aan meerdere winkels.

Op dit moment werkt architectenbureau BFAS de plannen uit voor - zowel op de begane grond als op de twee bovenliggende etages - commerciële ruimte voor verschillende huurders. De meest opvallende wijziging krijgt het later (jaren zestig) aangebouwde deel, dat een meer uitnodigende gevel krijgt. Ook de etalagepuien van het Rijksmonument uit de jaren '20 krijgen door bronskleurige metalen kaders een moderne uitstraling. De massieve luifel uit de jaren zeventig wordt vervangen worden door een lichte, transparante versie die moeten verwijzen naar de oorspronkelijke luifel van het pand. De gevel van het later aangebouwde deel wordt opengebroken en krijgt hoge glazen puien, waardoor dit deel veel lichter wordt.

De renovatie moet voor de bouwvak starten en de verbouwing neemt ongeveer een half jaar in beslag. Welke winkels het pand na de renovatie betrekken, is nog niet bekend. Het grootste deel van het huidige pand is in 1925 voor V&D gebouwd door de – destijds gerenommeerde – architect F.M.J. Caron. Het gebouw vertoont kenmerken van zowel Art Deco als de Amsterdamse School.