Op naar zeventienduizend zonnepanelen

Algemeen
Wethouder Dijkman (rechts) plaatst eerste zonnepaneel.
Wethouder Dijkman (rechts) plaatst eerste zonnepaneel. (Foto: Vincent de Vries)

ALKMAAR – Groot denken en klein beginnen. Bedrijventerrein wil 17.000 - collectief ingekochte - zonnepanelen en kan er in ieder geval één van het wensenlijstje schrappen. Die plaatste wethouder Pieter Dijkman maandag 25 maart op het dak van HAIL Europe. In 2025 wil de Boekelermeer meer energie opwekken dan er in totaal wordt verbruikt.

'Boekelermeer energiepositief'. Onder deze titel doen twintig bedrijven mee aan de gezamenlijke inkoop van zonnepalen. De belangstelling voor het project - dat ondersteund wordt door de gemeente Alkmaar - is zo groot dat een tweede inkoopronde komt.

Besparen

De deelnemende bedrijven gaan fors besparen op hun energierekening. De 17.000 zonnepanelen zijn goed voor 4 miljoen kWh, dat is net zoveel als 1.400 huishoudens jaarlijks aan stroom verbruiken.

Energiepositief 

De Boekelermeer werd in 2015/16 te gekozen tot 'beste bedrijventerrein van Nederland'. Het project 'Boekelermeer energiepositief' moet meer energie gaat produceren dan dat er wordt verbruikt. Volgens de initiatiefnemers verbetert zo het rendement van de deelnemende bedrijven en stijgt de waarde van hun vastgoed. Alkmaar behoort met dit project bij de koplopers van duurzaamheidsprojecten in Nederland. Het doel om zoveel mogelijk daken - van de tweehonderd bedrijven op de Boekelermeer - te gaan benutten voor het opwekken van zonnestroom. In totaal is er 35 hectare dak in de Boekelermeer.

Meer informatie op www.boekelermeerepositief.nl.