Een werk van Eric Kerkvliet.
Een werk van Eric Kerkvliet. ((Foto: aangeleverd))

Nieuwe kunstexpositie in ziekenhuis Alkmaar

ALKMAAR - De kunstcommissie Kunst als Medicijn (KAM) organiseert kunstexposities in de Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar. Dit voorjaar is de KAM er wederom in geslaagd een interessante, nieuwe expositie te organiseren met veel schilderijen en keramiek. De expositie is tot eind mei te bezichtigen.

In de gang bij 040 hangen de schilderijen van Anita de Haan-Ruiter. Gejut drijfhout komt terug in haar schilderijen: eindeloos puzzelen zodat er iets fraais ontstaat. Dieren vormen de hoofddoelgroep. De mooie grijze kleur die is ontstaan door het zout van de zee en het langdurig drogen door de zon, blijft behouden. Theo Leering exposeert in de Hoofdstraat aan de wanden bij de Rode Trap. Het zijn fantasierijke, absurdistische werken en ook schilderijen waarin de lichtval en de schoonheid van de schaduw centraal staan.

Ruimtelijk realisme

Aan de wanden bij de Metiusgracht werk van Eric Kerkvliet. Eric schildert met olieverf uiterst gedetailleerd voorstellingen waarin fictie en werkelijkheid naadloos in elkaar overlopen. De schilderijen zijn geschilderd op een ingezaagd paneel met aan de achterkant een houten frame waardoor ze iets los van de wand komen te hangen. Iris Duchateau exposeert in de gang bij 130. Deze van oorsprong professionele violiste besloot vanaf 2008 het roer om te gooien. Maar de liefde voor muziek bleef. De wereld van muziek is haar grote inspiratiebron.

Sepia

In het Stiltecentrum deze twee maanden een kunstenaar met een gouden randje; Aloys Oosterwijk is in het dagelijks bestaan rechtbanktekenaar. De bekende tekeningen van de gedaagde. Om tegenwicht te geven aan zijn dagelijkse werkomgeving maakt Aloys graag sepiatekeningen en aquarellen van landschappen, ruïnes, abdijen en kerken in Frankrijk, maar ook in Noord-Holland.

Beelden en keramiek

In de vitrines bij de Metiusgracht werk van Joop Metselaar. Zij laat zich inspireren door de keramiek van diverse oude culturen van Zuid-Amerika en China. Alle objecten zijn handgevormd, opgebouwd met kleirollen. De werken hebben een oude uitstraling. In de vitrines bij de Rode Trap werk van Tewis Elzinga. Zijn directe omgeving is een grote inspiratiebons. Zijn emoties geeft hij weer in brons, steen, hout en andere materialen. Zijn beeldtaal is karakteristiek, met een accent op lijnvoering en beweging. Tot slot werk van Lida te Hofstede in de vitrines bij de hoofdingang en tegenover 035. Strakke handgevormde met kleirollen opgebouwde potten, schalen en objecten in een duidelijk herkenbare eigen stijl. Ook de aardse tinten horen bij het werk van Lida.

Meer berichten