Leerlingen van groep zes van OBS Teun de Jager in Schoorl verzamelen ‘bodemtype: EZg21’op het land van boerin Backer.
Leerlingen van groep zes van OBS Teun de Jager in Schoorl verzamelen ‘bodemtype: EZg21’op het land van boerin Backer. ((Foto: Erna Faust))

Herman de Vries in Stedelijk Museum

ALKMAAR - Herman de Vries exposeert van 1 juni tot en met 1 september in het Stedelijk Museum Alkmaar met 'Voor jullie voeten'. De Internationaal bekende kunstenaar - die zijn naam zonder hoofdletters schrijft - werd in 1931 in Alkmaar geboren en werkt sinds de jaren vijftig aan een eigen oeuvre waarin de natuur een centrale rol speelt.

De natuur in de omgeving van Alkmaar heeft grote invloed op zijn ontwikkeling als kunstenaar: "Het mooiste was eigenlijk als we in de duinvallei van Petten waren, daar heb ik als kind een compleetheid van de wereld ervaren die ik zo met woorden niet beschrijven kan. Ik hoorde de meeuwen, ik rook de zee, ik lag op de grond tussen de kruipwilgen, ik rook de vochtige bodem waar veenmos groeide met zonnedauw erin, dat kende ik allemaal." Voor Stedelijk Museum Alkmaar vormde dit de aanleiding om herman de vries de opdracht te geven een kunstwerk te maken waarbij hij terugkeert naar zijn geboortegrond, met daarbij een tentoonstelling over zijn werk: herman de vries.

Bijzondere herinneringen
In opdracht van Stedelijk Museum Alkmaar hebben scholieren van eenentwintig klassen van basisscholen uit Noord-Holland aarde verzameld voor herman de vries, om zijn iconische aarduitwrijvingen - letterlijk: aarde uitgewreven op papier - te maken. Dit deden zij op door de vries geselecteerde plekken, met bijzondere bodemsoorten en plaatsen waar hij bijzondere herinneringen aan heeft.
Het is de eerste keer dat het werk van herman de vries wordt getoond in de regio van zijn herkomst. De aarduitwrijvingen, die samen een alternatieve atlas van Noord-Holland vormen, worden opgenomen in de collectie van Stedelijk Museum Alkmaar.

Meer berichten