Friso Ages.
Friso Ages. ((Foto:aangeleverd))

Deze jonge kaaskop verkozen tot Vice President Young European Socialists

ALKMAAR - Slechts 22 jaar en toch al jaren politiek actief. Friso Ages beleefde zaterdag 30 maart een hoogtepunt, want tijdens het tweejaarlijkse congres van de jongerenpartij Young European Socialists (YES) in het Finse Helsinki werd de Alkmaarder - in het bijzijn van onder meer Eurocommissaris Frans Timmermans - verkozen tot Vice President. Ages is het jongste bestuurslid van de jongerenpartij en genoot de steun van veel verschillende sociaaldemocratische jongerenpartijen uit heel Europa.

Friso over de verkiezing en de inhoud van de functie: "De Young European Socialists (YES) heeft 63 jongerenorganisaties uit 47 landen binnen en buiten de Europese Unie. Vanuit Nederland zitten de 'Jonge Socialisten in de PvdA' in YES. Al deze jongerenorganisaties mochten hun voorkeur uitspreken voor kandidaten op het afgelopen congres in Helsinki. De laatste keer dat de Nederlandse Jonge Socialisten een bestuurslid voor YES mochten leveren was zes jaar terug. Ik ben dus erg blij dat het dit jaar weer eens gelukt is, omdat Nederland wel degelijk een belangrijk land is binnen Europa. Wat ik nu ga doen hangt nog af van de portefeuilleverdeling binnen het bestuur. Net zoals wethouders in Alkmaar allemaal hun eigen onderwerpen hebben, zal dat binnen het bestuur van YES ook zo zijn."

Geslaagd

Pas als Friso de komende twee jaar écht iets met YES heeft bereikt, is zijn opdracht volgens eigen zeggen geslaagd. "Dat is al een keer gebeurd in het verleden. Een aantal jaren terug hebben de sociaaldemocraten in het Europees Parlement een jeugdplan van YES overgenomen om ieder kind in Europa te gaan verzekeren van goed onderwijs en goede zorg. YES heeft vooral invloed omdat wij op elk niveau binnen de Europese sociaaldemocratische partij worden uitgenodigd om deel te nemen aan de discussie. De president van YES zit bijvoorbeeld regelmatig met Europese partijleiders en soms premiers aan dezelfde tafel."

Niet eerlijk

Waarom Friso de politiek in wilde? Hij kreeg zelf heel veel kansen, maar zag tegelijkertijd dat die kansen niet eerlijk verdeeld waren in zijn directe omgeving. "Een van de mooiste dingen van het leven vind ik om er iets van te maken, om naar je doelen en dromen toe te werken. Of mensen dat kunnen hangt veel af van geluk, of je bijvoorbeeld ouders hebt die goed voor je zorgen en je een goede basis geven, of je bijvoorbeeld genoeg geld hebt om naar muziekles te kunnen en of je niet geboren bent met een handicap. Omdat ik zoveel kansen heb om mijzelf te ontplooien en om te worden wie ik ben, wil ik ook bijdragen aan de kansen van anderen."

Brussel

"Ik kom regelmatig in Brussel en zal dat nu nog vaker gaan doen. Volgende week moet ik bijvoorbeeld in Brussel YES vertegenwoordigen bij een vergadering met internationale organisaties en jeugdraden uit heel Europa. Ik ben sinds juni vorig jaar fulltime aan het werk in Den Haag als Internationaal Secretaris bij de Jonge Socialisten in de PvdA. De functie bij YES sluit daar goed bij aan. Volgend jaar zal ik naast het Vice-Presidentschap ook gaan studeren aan Sciences Po in Parijs." Wie denkt dat politiek bij Friso met de paplepel werd ingegoten, heeft het mis. "Ik heb het politiek actief zijn niet direct van huis uit meegekregen, mijn ouders zijn nooit politiek actief geweest. We hebben het wel altijd over politieke onderwerpen gehad als er iets te bespreken was vanuit het nieuws; dat heeft zeker geholpen. Ik heb zeker ook tijd om leuke dingen te doen. Zo heb ik een abonnement op het filmhuis en ga ik daar vaak heen als ik een avond in Alkmaar ben en niet hoef te werken."

Meer berichten